Vamă cu Serbia la Grădinari! Șefii celor mai importante instituții din România și Serbia au pus țara la cale!

Reprezentanții Guvernului în teritoriu din zona de vest a țării, dar și potențialii parteneri din Serbia au participat astăzi, la Reșița, la cea de a treia întâlnire privind accesarea banilor europeni printr-un program transfrontalier nou lansat.  

Cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, a prezentat prioritățile pentru următorul ciclu de finanțare. „Ce este foarte bine e că interesele noastre și ale partenerilor sârbi coincid. Ideea este una destul de clară în sensul că noi, vizavi de cele trei puncte vamale pe care dânșii vor să le finalizeze ca proiect, suntem interesați de deschiderea lor, suntem interesați să fim parteneri, doar că sunt amplasate, din câte reiese în acest moment, în Timiș. Noi, ca prioritate, avem deschiderea măcar a unui punct vamal în Caraș-Severin și acesta să fie la Grădinari. Propunerea lor vine, probabil, în urma consultărilor cu Prefectura și CJ Timiș, dar cred că se poate rezolva ca unul dintre aceste puncte vamale să fie în Caraș-Severin. Asta, mai ales că la un proiect viitor ne gândim să legăm Dunărea de autostrada spre Ungaria. Vă dați seama că acest drum ar fi unul important și, așa cum spunea unul dintre partenerii noștri de la Pojarevaț, ne mulțumim chiar și cu proiecte mici (N.R. cu finanțare de maximum 2 milioane de euro)”, a declarat Ilie Iova, vicepreședintele CJ CS.

Un al doilea proiect de care este interesat forul județean se referă la Spitalul Județean de Urgență din Reșița și vizează dotarea cu aparatură și modernizarea celor două staționare la capitolul infrastructură. Potrivit vicepreședintelui Ilie Iova, din 2008 județul a derulat nu mai puțin de 30 de proiecte în parteneriat cu Serbia. 28 sunt încheiate, iar două sunt în curs de derulare. Valoarea acestora se ridică la 20 de milioane de euro.

La întâlnirea de astăzi de la Reșița au participat prefecți din zona de vest, din Mehedinți, reprezentanți ai Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră din România și Serbia, dar și reprezentanți ai birourilor de integrare europeană din cele două țări. Ambele părți și-au prezentat intențiile de dezvoltare a proiectelor, întâlnirea de astăzi, organizată de Instituția Prefectului, fiind deja cea de a treia.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Consider că este o întâlnire importantă, în sensul că încep să se finalizeze propunerile de proiecte pentru această finanțare și sunt bine venite, având în vedere că sumele urmează să fie împărțite între România și Serbia”, a precizat Nicolae-Miu Ciobanu.

Programul vizat în această perioadă este INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. „Primul apel de proiecte urmează a fi lansat în data de 15 septembrie 2015 şi va avea un buget de 50 de milioane Euro din care 22 de milioane vor fi dedicate proiectelor strategice. Termenul pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2016, iar pentru proiectele strategice este 15 martie 2016. Ghidurile aplicantului au fost aprobate în data de 14 august 2015 și pot fi consultate pe site-ul programului www.romania-serbia.net, a precizat Anca Lolescu, directorul BRCT.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/