Valoroase! Două artefacte de la Găvojdia, vedete de la New York și până la Lugoj

Canalul YouTube al Institutului Cultural Român din New York continuă serialul „Istoria României într-un obiect”, iar de această dată vedetă a fost „Coiful cu creastă” descoperit la Găvojdia.

Despre casca greco-illiriană de la Găvojdia, arheologul Andrei Georgescu spune următoarele: „Coiful de la Găvojdia reprezintă un exemplu de măiestrie al artizanilor Primei Epoci a Fierului. Prezența sa în sud-vestul României ilustrează legăturile culturale dintre această regiune și Balcanii de nord-vest în secolele VI – V î. Hr. Descoperirea sa în apele râului Timiș sugerează un fel de practică rituală, demonstrând încă o dată rolul simbolic al acestor obiecte.

Acest tip de armă defensivă a fost produsă pentru prima dată în Peloponez, începând cu sfârșitul secolului al VIII-lea î. Hr. Cu toate acestea, ele au devenit populare în rândul aristocrației ilire în secolele VII-IV î. Hr. Frecvent întâlnite în morminte, coifurile greco-ilire sunt considerate a reprezenta simboluri ale statutului. În unele cazuri, ele sunt mutilate în mod deliberat și plasate ca ofrande în locuri sacre, precum temple sau ape, subliniind astfel semnificația lor simbolică.

Obiectul prezentat aici a fost descoperit în vara anului 2003 într-o carieră de nisip din râul Timiș, în apropierea satului Găvojdia. Acesta a fost realizat dintr-o foaie de bronz, care este de 2-3 mm grosime. Apărătorile de obraz, precum și zona frunții sunt decorate în relief realizate din argint”.

Prin acest material, realizat de Muzeul Banatului și ICR New York, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, comuna Găvojdia, din apropierea Lugojului, este pusă pe harta celor mai importante descoperiri arheologice din țară.

Pumnal de bronz de la Găvojdia și la Muzeul din Lugoj

Secția de arheologie din cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj reprezintă una dintre cele mai importante atracții culturale ale municipiului de pe Timiș. În cadrul secției se păstrează o multitudine de artefacte interesante și valoroase provenite din cercetări sistematice, descoperiri întâmplătoare sau donații. O donație deosebită a fost făcută Muzeului din Lugoj în vara anului 2015 de către o doamnă care a dorit să rămână anonimă. Este vorba de lama bine păstrată a unui pumnal din bronz, descoperită la Găvojdia, o categorie de piese destul de rar întâlnite pe teritoriul Banatului. Obiectul, valorificat științific (Octavian Cristian Rogozea, Răzvan Ioan Pinca, Two Bronze Items Discovered by Chance: the Bracelet from Jupa (Caraş-Severin County) and the Long Dagger from Găvojdia (Timiş County), în Ziridava Studia Archaeologica, 30, 2016), este relativ bine conservat, acoperit cu patină.

„Din cauza naturii sale organice, din lemn, mânerul nu a fost păstrat. Lipsa unui context clar de descoperire împiedică într-o oarecare măsură obținerea informațiilor pentru a permite ca artefactul să fie încadrat cronologic cu precizie sau să fie atribuit unui anume context etno-cultural. Pe baza caracteristicilor morfologice și a analogiilor, pumnalul poate fi atribuit, cu prudența datorată absenței unui context arheologic clar, epocii timpurii sau mijlocii a bronzului.”, ne-a declarat arheol. dr. Răzvan Ioan Pinca, de la Muzeul de Istorie din Lugoj. În momentul în care muzeul va avea din nou o expoziție permanentă de arheologie această lamă de pumnal lung va fi, cu siguranță, una dintre exponatele cele mai sugestive ale instituției.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/