Valorile Timișoarei și ale Banatului, la Gala Excelenței Bănățene 2020!

Munca elitelor bănățene va fi recunoscută și în acest an în cadrul Galei Excelenței Bănățene. Evenimentul a preluat modelul Premiilor Nobel și, ajuns la cea de-a VII-a ediție, are ca obiectiv promovarea valorilor din orașul de pe Bega, dar și din Banat.

Banatul și Timișoara au fost dintotdeauna repere de inventivitate, inovație, leagăne de cultură și minți luminate care au creat valori ce au depășit granițele ținutului, unele fiind și astăzi în folosul oamenilor din toate colțurile lumii. Gala Excelenței Bănățene s-a născut din dorința de a evidenția munca elitelor bănățene susținând totodată cultura excelenței.

„De mii și mii de ani oamenii au găsit soluții pentru a supraviețui în fața provocărilor generate de calamitățile și dezastrele naturale, de pandemii sau alte evenimente nefericite. Poporul român are în genele sale toate calitățile unui supraviețuitor și a avut întotdeauna înțelepciunea și puterea de a merge mai departe. Ce ne-a lipsit, cel puțin în istoria relativ recentă, a fost puterea de a ne recunoaște valorile și de a le promova la nivel european și universal. Este și acesta un motiv pentru care minți luminate precum Ștefan Procopiu, Nicolae Paulescu și mulți alții nu au avut parte de o recunoaștere mondială binemeritată”, a transmis  Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul UVT.

La fel cum premiile Nobel sunt decernate, în fiecare an, în ziua de 10 decembrie (data morții lui Alfred Nobel), Gala Excelenței Bănățene este legată de cel mai important moment istoric al Timișoarei de azi, Revoluția din Decembrie 1989, care a readus libertatea, lumina și valorile democratice și occidentale în România.

Evenimentul a ajuns la cea de-a VII-a ediție și se va desfășura, online, în 19 decembrie, de la ora 18.00.

 „Gala Excelenței Bănățene, alături de alte evenimente organizate cu aportul esențial al Marii Loje Naționale din România și aș aminti aici Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română, au rolul de a recunoaște, la nivel regional și la nivel național pe cei mai buni dintre noi, pe cei care performează în cele mai importante domenii ale științei, în domeniul culturii și artelor dar și al responsabilității sociale și al promovării regiunii noastre”, a spus Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu, Mare Maestru al M.L.N.R.

În ultimii doi ani Gala Excelenței Bănățene a fost organizată în clădirea Operei Române din Timișoara, în semn de respect față de acest simbol al Revoluției din 1989. Gala va putea fi vizionată și pe TVR Timișoara, la o dată ulterioară, în perioada Sărbătorilor Crăciunului.

Gala Excelenței Bănățene decernează în fiecare an 10 premii către 10 personalități recunoscute și apreciate ale Banatului și zonei de vest: Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică și științele naturii; Premiul „Traian Vuia” – pentru științe inginerești; Premiul „Petru Drăgan” – pentru științe biologice și biomedicale; Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” – pentru științe agronomice și medicină veterinară; Premiul Academiei Române; Premiul „Cornel Olariu” – pentru științe sociale, economie și antreprenoriat; Premiul „Eugen Todoran” – pentru științe umaniste și arte; Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanțe deosebite în educație; Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate socială; Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului.

Peste 60 de personalități ale Timișoarei și Banatului au fost laureați ai celor șase ediții precedente, printre aceștia regăsindu-i pe Coleta de Sabata, Viorel Negru, Margit Șerban, Dan Poenaru, Valeriu Tabără, Dan Dubină, Simona Amânar, Ioan Talpoș, Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Silviu Orăvițan, Voicu Dumitraș, Victor și Simona Neumann, Fundația „Pentru Voi”, Fundația „Filantropia” a Mitropoliei Banatului, Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara etc.

Selectarea candidaților se face în cadrul a 10 comisii independente, constituite în cea mai mare parte din personalități ale lumii academice și universitare, dar și din personalități ale societății civile, diplomatice sau culturale ale Timișoarei sau regiunii. Fiecare comisie este formată din cinci membrii și coordonată de un șef de comisie.

În 2020, cei 10 coordonatori de comisii au fost: Acad. Ladislau-Nicolae Vekas (Academia Română), Acad. Prof. Univ. Dr. Ion Boldea (Academia Română), Prof. Univ. Dr. Andrei Motoc, (UMF„Victor Babeş” Timişoara), Acad. Prof. Univ. Dr. Ion Păun Otiman (Academia Română), Acad. Prof. Univ. Dr. Dan Dubină (Academia Română), Prof. Univ. Dr. Ioan Talpoș (UVT), Prof. Univ. Dr. Mircea Mihăieș (UVT), Prof. Marin Popescu (UVT), Dr. Adrian Bădescu (Consul Onorific al Mexicului și Vicepreședinte al North American Economic Club Timișoara), Prof. Univ. Dr. Marian Mocan (Past-Governor Rotary International).

În mod excepțional, în acest an de pandemie, Gala Excelenței Bănățene desemnează nu unul, ci patru laureați ai premiului de responsabilitate socială, din rândul unor instituții și personalități medicale, implicate activ și susținut în lupta cu virusul COVID-19.

Ambasadorii excelenței și sponsorii evenimentului

Premiile Excelenței se acordă de către Consiliul pentru Excelență Timișoara cu suportul companiilor și al organizațiilor „Ambasadori ai Excelenței”, care au asigurat suportul financiar și organizatoric al evenimentului.

Valoarea cumulată, netă, a premiilor acestei ediții a Galei Excelenței Bănățene este de 110.000 lei.

În ediția 2020, au statut de „Ambasadori ai Excelenţei” organizațiile: Winsedswiss Education, Group (Elveția), Marea Lojă Națională din România, Metaltim SA, Profi Rom Food SRL, Smart Wood Romania SRL, Alber Holding SA, PKF Econometrica, Clinicile Medici’s Timișoara, Kimball Electronics Romania SRL, BlueSys SRL, Maracana SRL, Fartud SRL, BDI Romania SRL, Asociaţia „Iancu și Fiii” Hunedoara, Asociația „Solidaritatea”, Asociația „Sapientia”.

40 de companii și organizații au susţinut proiectul, ca Ambasadori şi Drept Susţinători ai Excelenţei, la nivel platinum, gold sau silver. Companiile şi organizaţiile cu o bună reputaţie de imagine şi de business care promovează etica şi valorile autentice, interesate să se înscrie pentru statutul de Ambasador al Excelenţei sau Drept Susţinător al Excelenţei, pot obţine informaţii contactând organizatorii pe galaexcelenteibanatene@gmail.com.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul pentru Excelența Timișoarei, reunind Academia Română filiala Timiș și cele patru universități de prestigiu din Timișoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară), în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România și Asociația „Timisensis”.

tmc 640