Două treimi din paturile secțiilor de anestezie și terapie intensivă din țară, destinate pacienților diagnosticați cu Covid-19, sunt ocupate, iar autoritățile estimează că România rămâne pe un trend ascendent și în următoarea perioadă. O posibilă explicație a creșterii numărului de cazuri severe este legată faptul că pacienții depistați pozitiv apelează târziu la medici.
Conform raportării din 21 septembrie, în secțiile ATI din țară erau aproape 1.000 de pacienți, dar numărul a crescut chiar și cu câte 100 de cazuri pe zi. Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a explicat că există mai mulți factori care stau la baza acestei situații.
„Este o creștere alarmantă de cazuri grave care ajung în terapie intensivă. Aproximativ două treimi din locurile din terapie intensivă, care sunt prevăzute în planul de reziliență, sunt deja ocupate. Cred că această creștere abruptă poate fi explicată cel puțin parțial de faptul că marea parte a pacienților diagnosticați stau la domiciliu, nu sunt supravegheați medical, nu declară diagnosticul și se tratează fără o supraveghere medicală și în situația asta ajung în forme grave la spital. Probabil că sunt situații în care pacienții se autodiagnostichează prin auto-testare la domiciliu și rămân în izolare și în situația în care evoluția e nefavorabilă se adresează cadrelor medicale. Ceea ce știm din literatură este că infecția cu varianta Delta crește riscul de spitalizare de cel puțin două ori. Dar nu există încă un concept agreat asupra unei agresivități mai mari a variantei Delta. Ceea ce știm în schimb este faptul că infectează un număr semnificativ mai mare de persoane și atunci, aplicând același procent de forme severe, unui procent mai mare de infectări vom avea un număr mai mare de cazuri care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă”, a spus Valeriu Gheorghiță.
În 21 septembrie a fost înregistrat un record negativ, fiind raportate aproape 6.800 de noi infectări cu SARS-CoV-2, iar dintre cele 990 de persoane internate la ATI, 20 sunt minori.