Valeria Schelean susține votul prin corespondență!

untitled design set 970x90 px

Deputatul de Caraș-Severin a susținut recent o conferință de presă în Parlamentul României în care a vorbit despre noua inițiativă legislativă a parlamentarilor ACL referitoare la votul prin corespondență.

Prin susținerea acestui proiect de lege, ACL reafirmă angajamentul său pentru a apăra democrația și statul de drept, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Express de Banat.

„În fiecare perioadă electorală, constatăm că românii de peste graniță nu își pot exercita dreptul constituțional de vot. Acest lucru nu se întâmplă datorită lipsei de interes a românilor, ci pentru că niciodată nu au fost asigurate condiții normale de exprimare a acestui drept. În acest moment în afara granițelor țării trăiesc peste 3 milioane de români”, a declarat deputatul Valeria Schelean.

PDL a susținut introducerea votului prin corespondență în legislatura trecută, printr-un proiect de lege din anul 2011, care oferea pentru prima dată un cadru instituțional clar care să permită votul cetățenilor săi aflați în afara granițelor. Proiectul PDL, deși aprobat de Senat, a fost respins de Camera Deputaților.

Proiectul actual continuă și îmbunătățește ideile susținute de PDL prin proiectul din trecut, pe cele mai importante axe, susține deputatul. Vizează simplificarea procedurilor dintre alegător și instituții, deci simplificarea birocrației care permite ca alegătorul să fie mai implicat în procesul electoral, ceea ce permite ca prezența la vot să fie mai crescută. De asemenea, elimină posibilitățile de fraudare a votului.

„Asigurarea condițiilor pentru ca românii aflați peste granițe să își poată exprima liber votul nu este o opțiune, ci o obligație”, a conchis Valeria Schelean.