Valeria Schelean nu vrea condamnați penal candidați la președinția României

Mai mulți parlamentari PNL și USR au depus un proiect de lege prin care vor să introducă o prevedere expresă în lege că persoanele condamnate penal nu pot candida la șefia statului. Printre inițiatorii proiectului se află și deputatul de Caraș-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări definitive”, este precizarea făcută în proiectul de lege. Acesta a ajuns la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, dar a primit raport de respingere de la Comisia Juridică a Senatului.  La votul pe raport, cei şase aleşi ai PSD, ALDE şi UDMR au votat împotriva proiectului de lege, iar cei patru senatori ai PNL şi USR, pentru.

Practic, prin această inițiativă se încearcă blocarea posibilei candidaturi a liderului PSD, Liviu Dragnea, la Președinția României, acesta având deja o condamnare definitivă. Rămâne de văzut dacă plenul Senatului își va însuși raportul negativ al Comisiei Juridice și, mai ales, cum va fi tratat proiectul în Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Mai trebuie precizat că deputatul Valeria Schelean este membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.