Valeria Schelean cere să fie ascultată Comisia de la Veneția. „Pentru menținerea statului de drept după valorile occidentale”

Parlamentarul Valeria Schelean atrage atenția că, în urma sesizării Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de către PNL, a fost sesizată Comisia de la Veneția cu privire la schimbările adoptate de majoritatea parlamentară la legile justiției.

„În urma sesizării făcută de PNL prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția trage un semnal de alarmă referitor la modificările aduse de PSD Codului de procedură penală. În raportul preliminar privind legile justiției sunt prezentate mai multe recomandări care ar trebui aplicate pentru menținerea statului de drept după valorile occidentale”, scrie deputatul liberal de Caraş-Severin pe pagina sa de Facebook.

Pe scurt, Comisia de la Veneția recomandă României: să mențină președintele în sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang înalt; să nu îngrădească libertatea de expresie a judecătorilor și procurorilor: să reexamineze temeiurile în baza cărora se revocă membrii CSM; să renunțe la pensionarea anticipată a membrilor sistemului judiciar; să reevalueze propunerea privind înființarea unei secții speciale pentru investigarea faptelor comise de judecători și procurori și să nu permită procurorilor superiori să invalideze soluțiile dispuse de procurori pe motiv că nu sunt întemeiate.

De altfel, parlamentarul este membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților și a fost membru și al Comisiei speciale pentru modificarea Constituției, având o părere avizată în această discuție.

„Recomandările Comisiei de la Veneția trec dincolo de barierele și orgoliile politice naționale, de aceea ele trebuie aplicate fără nicio altă întârziere. Slăbirea sistemului judiciar va decredibiliza statul român în relațiile cu partenerii săi strategici, lucru care va afecta România pe termen lung. Asaltul PSD asupra justiției trebuie să înceteze!”, crede Valeria Schelean.

1000x100 (5)