Val de contestații cu privire la afișajul din campania electorală. Dispozițiile Biroului Electoral Timiș

USR contestă deciziile luate de primarii din mai multe localități din Timiș cu privire la panourile pe care se lipesc afișele electorale pentru alegerile locale. Partidul acuză autoritățile că restrâng dreptul candidaților de a se promova în campanie.  

Prima dintre contestații vizează afișajul electoral din comuna Moșnița Nouă. În sesizarea depusă la Biroul Electoral Județean Timiș, USR susține că nu s-a ținut seama de numărul de candidați și de faptul că se organizează patru tipuri de alegeri. În opinia usr-iștilor, în fiecare locație pentru afișaj ar fi necesare patru panouri, doar așa fiecare competitor ar putea aplica pe un panou un singur afiș.

”Prin amplasarea unui singur panou de afișaj în fiecare locație se restrânge dreptul competitorilor electorali de a-și promova în fiecare UAT candidații la toate cele patru tipuri de alegeri”, se arată în contestația depusă. USR mai cere BEJ și analizarea dimensiunilor panourilor, ”astfel încât să se asigure locul necesar pentru toate formațiunile politice care au apropus candidați să poată amplasa câte un afiș.”

leader board 728 x 90 px

Membrii BEJ Timiș au respins sesizarea ca fiind neîntemeiată. ”Legea nu prevede în mod expres faptul că în fiecare locație să fie amplasate 4 panouri electorale, destinate fiecărei categorii de alegeri în parte, singura condiție impusă de lege fiind aceea ca panourile electorale să asigure spațiu suficient pentru afișaj. Din planșele fotografice depuse se poate observa că pe panourile de afișaj există spațiu suficient pentru amplasarea mai multor afișe electorale, panourile nefiind, de altfel, ocupate în întregime”, sunt argumentele celor din BEJ Timiș.

O decizie similară s-a luat și în cazul unei contestații care viza situația panourilor de afișaj electoral din Nădrag. Iar la Traian Vuia, primarul Vasile Petruescu este cel care s-a adresat BEJ Timiș, cu o sesizare pe aceeași temă. Petruescu a contestat o decizie a biroului electoral de circumscripție, luată în urma unei sesizări depusă de cei de la USR.