Vaccinul împotriva COVID-19 nu influențează fertilitatea

Medicii atrag atenția că informațiile apărute în spațiul public, cu privire la influențele vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra fertilității, sunt false. De altfel, nici patologiile precum diabetul sau hipertensiunea arterială nu se agravează dacă este administrat serul.

Mulți pacienți cu hipertensiune, diabet sau diferite alte patologii cronice aleg să nu se vaccineze de teamă că bolile cu care au fost diagnosticați se vor agrava. Nimic mai fals, spun medicii.

„Sunt foarte puține contraindicațiile, iar acelea sunt strict puse de medicul specialist pentru patologii severe. Nu există contraindicații în bolile obișnuite cum e tensiunea, diabetul, boala de plămâni, obezitatea, ba dimpotrivă. Când a început campania de vaccinare în România, s-a pus accentul pe acești pacienți cu risc crescut pentru că se știa și era clar dovedit că genul acesta de pacienți, infectându-se cu SARS-CoV-2, riscă să dezvolte o formă mai severă de boală, spre deosebire de cineva care are aceeași vârstă, dar care nu are hipertensiune, diabet sau alte comorbidități. Sub nicio formă diabetul, hipertensiunea, obezitatea, nu sunt contraindicații”, atrage atenția medicul Adelina Mihăescu, coordonatorul medical al zonei roșii din cadrul Spitalului Județean din Timișoara.

O altă informație falsă este legată de influența vaccinurilor asupra fertilității.

„Una dintre cele mai stupide scuze pe care le-am descoperit este a domnișoarelor care doresc să facă copii. Și care spun «mi s-a spus că dacă vreau să fac copii în următorii doi ani, se și dă un termen așa fix, să nu mă vaccinez». Nu pot să spun decât că nu e așa. Nu s-a dovedit că vaccinul are influențe asupra fertilității. Ba dimpotrivă, dacă vrei să faci copil în următorii ani vaccinează-te, pentru că dacă faci Covid-19 s-ar putea să faci complicații severe care să te împiedice să rămâi însărcinată. Sau dacă rămâi gravidă, infecția ar putea să culmineze cu o evoluție tragică. Din nefericire avem exemple multiple, la noi pe ATI, de femei în cazul cărora sarcina a fost întreruptă din evoluție pentru că pacienta avea Covid-19. Am avut pacientă de 20 și ceva de ani, nici măcar nu era obeză, dar infectându-se cu SARS-CoV-2 când era însărcinată, a făcut o afectare pulmonară de 70%, 80% și sunt foarte puține șansele să își vadă copilul crescând”, a mai spus Adelina Mihăescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/