Afectarea pulmonară în COVID-19: Diferențe majore între pacienții vaccinați și cei nevaccinați

plamani covid3
untitled design set 970x90 px

Vaccinul împotriva COVID-19 oferă protecție, iar acest lucru este observat și din punct de vedere imagistic. Există diferențe semnificative pe care medicii le-au observat în analizele pacienților internați la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Imaginile concludente au fost publicate la două săptămâni de la solicitarea făcută de Express de Banat în acest sens.

Doctorii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara au explicat care sunt diferențele între plămânii unor pacienți nevaccinați și cei ai unor bolnavi de COVID-19 care au ales să se imunizeze. Astfel, clipul video a fost postat pe pagina de Facebook a unității sanitare.

Medicii spun că la peste 95% dintre persoanele vaccinate, care se infectează ulterior, nu există o afectare pulmonară, în timp ce, în cazul bolnavilor nevaccinați, afectarea plămânilor începe de la 30% și poate crește într-un timp foarte scurt până la 80%. Iar din păcate în prea multe cazuri leziunile devin incompatibile cu viața, indiferent de efortul pe care specialiștii îl depun în salvarea vieților.

„Am observat o diferență importantă la pacienții care au infecție SARS-CoV-2, pacienți care au fost vaccinați înainte de infecție sau pacienți care nu sunt vaccinați. De exemplu, acesta este un examen tomograf al unei paciente vaccinate, care a dezvoltat o infecție cu SARS-CoV-2. Este o pacientă cu schema completă de vaccinare și plămânul este cu transparență normală. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că această pacientă nu a dezvoltat afectare pulmonară deși are o infecție cu virusul SARS-CoV-2”, a explicat S.L dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

plamani covid

În cazul unui pacient nevaccinat și diagnosticat cu COVID-19, boala s-a agravat în doar două zile. De la o formă ușoară, persoana a dezvoltat o formă moderată, chiar severă.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Acesta este de exemplu un pacient tânăr, nevaccinat, care s-a prezentat cu o formă ușoară, moderată, sub 30% afectare pulmonară, dar care în decurs de două zile a dezvoltat o agravare a simptomelor și o progresie a leziunilor la nivelul plămânului. Toate aceste zone albe sunt zonele de infecție cu SARS-CoV-2 și mai mult ele sunt extinse în zonele posterioare. Din păcate lucrurile pot să meargă și spre forme mai severe. Sunt pacienți tineri, nevaccinați, pacienți cu infecție SARS-CoV-2 care ajung în secția de Terapie Intensivă”, a mai explicat dr. Diana Manolescu.

plamani covid2

Cum de altfel este și cazul celui de-al treilea pacient despre care medicul a oferit informații.

„O formă foarte severă de afectare pulmonară. Toate aceste zone albe sunt zonele cu infecție SARS-CoV-2. Vedem doar mici zone în care plămânul păstrează un aspect normal. Este un pacient intubat cu sondă traheală și toate aceste zone negre pe care le observăm sunt de fapt complicații pe care pacientul le are. O acumulare de aer în părțile moi ale toracelui, dar și în jurul inimii și a vaselor mari de sânge. Singura soluție pentru a evita această evoluție de la o formă ușoară spre o formă severă, cu intubație și chiar spre deces este de a ne vaccina. După cum am văzut, vaccinul este cel care ne protejează de formele severe de SARS-CoV-2”, a mai spus medicul.

plamani covid3

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/