Suntem din nou la coada clasamentului! Ultimul Eurobarometru ne arată locul pe care ne aflăm și îl merităm

dinosaurs

Eurobarometrul care evaluează cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni, dat publicității recent, a evidențiat faptul că doar 2% dintre români au putut răspunde corect la mai mult de 8 întrebări simple despre știință și tehnologie. Procentul este cel mai mic din UE, în condițiile în care media europeană la acest capitol este de 24%.

Pare să nu fie nicio legătură între aceste date și cei 500 de morți pe zi, nu? Nu e nicio legătură între faptul că suntem cei mai needucați din Europa și locul ocupat în statistica neagră a acestui val. Chiar niciuna…

Sondajul realizat la nivel european a evidențiat nu doar dezinteresul crescut față de știință din România, ci și nivelul mare de neîncredere în rolul pozitiv al vaccinurilor și disponibilitatea de a crede în teorii conspiraționiste.

46% dintre românii care au răspuns sondajului sunt de părere că există leac pentru cancer, dar publicul nu are acces la el din rațiuni comerciale. În timp ce media europeană este de 50% a cetățenilor care cred că vaccinurile vor avea în următoarea perioadă un efect „foarte pozitiv” în viața noastră, doar 27% dintre români cred același lucru, procentul fiind cel mai scăzut din blocul comunitar.

Cel mai mare procent de cetățeni din România crede că primii oameni au trăit pe vremea dinozaurilor – 34% (în comparație cu media europeană de 20%). 21% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă, iar procentul celor care au răspuns, în mod corect, că afirmația este falsă a fost de 45% (față de media europeană de 66%). În Suedia, procentul celor care au răspuns că afirmația este falsă a fost de 86%, iar în Belgia, Luxemburg și Cehia, de 82%.

47% dintre români spun că încălzirea climatică provine mai curând de la ciclurile naturale decât de la activitatea umană, față de o medie europeană de 26%.

Un sfert dintre români sunt de părere că știința și tehnologia influențează negativ societatea, în timp ce 14% dintre români consideră că influența științei și tehnologiei pentru societate este una foarte pozitivă, iar 58% consideră că este destul de pozitivă, aceste procente situând România la coada clasamentului european.

Sub numele de Eurobarometru începând din 1973, instituțiile europene comandă periodic sondaje ale opiniei publice, în toate statele membre ale UE. Din 2007 Parlamentul European și-a lansat propria serie de sondaje Eurobarometru specifice. Aceste anchete vizează o gamă largă de subiecte, axându-se pe percepțiile și așteptările cetățenilor în ceea ce privește acțiunile UE și pe principalele provocări cu care se confruntă Uniunea. Sondajele analizează totodată detaliat atitudinile cetățenilor față de UE și față de Parlamentul European, acordând în același timp o atenție specială opiniilor publicului legate de alegerile europene. Datorită acestui exercițiu de durată, analiza rezultatelor oferă o perspectivă aprofundată și detaliată asupra tendințelor și evoluției opiniei publice față de chestiunile europene, atât la nivel național, cât și la nivel sociodemografic.

Sursa foto: Getty Images

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/