Fără restricții pentru bicicliști în centrul Timișoarei

Bicicliștii nu vor mai fi amendați dacă vor circula prin centrul Timișoarei, după ce un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în plenul consiliului local, marți. Urmează ca cei din Comisia de Circulație a Primăriei Timișoara să stabilească noi reguli privind traficul din această zonă.

Cele două hotărâri de consiliu local ce interziceau folosirea bicicletelor, trotinetelor și rolelor în centrul Timișoarei, aprobate în timpul administrației Robu, au fost anulate marți seara, în timpul ședinței consiliului local. Astfel, iubitorii mersului pe două roți nu vor mai fi amendați dacă vor traversa Piața Victoriei pe două roți. Totuși, consilierii locali USR care au propus anularea vechilor hotărâri au anunțat că decizia privind modul în care se va desfășura traficul în zona centrală va fi luată de către Comisia de Circulație din Primăria Timișoara, în perioada următoare.

Sunt unul dintre inițiatorii acestui HCL. Vrem să mutăm toată decizia cu privire la traficul din centrul orașului referitoare la vehicule, unde se încadrează și bicicletele și trotinetele electrice, la Comisia de Circulație a Primăriei Timișoara. Este o comisie tehnică, formată din specialiști, și nouă ni se pare firesc să dăm acolo toate deciziile legate de traficul din oraș, și nu să vină Consiliul Local Timișoara să reglementeze pe unde se circulă și cum. Nu vrem să transformăm zona centrală într-o nebunie în care să se circule fără nicio noimă. Am văzut că se mai circulă pe acolo cu bicicleta și vrem să reglementăm în mod civilizat cine vrea să meargă pe acolo, să meargă cu limită. Cine nu, să ocolească. În 90% din timp zona centrală nu este aglomerată și se poate merge dimineața, dacă mergi la serviciu sau școală, la ora 09.00, nu este nicio problemă. Dar vrem să se meargă cu bun simț. Deci vrem să revocăm acele HCL-uri, apoi să trecem prin Comisia de Circulație eventualele modificări la legislația actuală”, a explicat Ovidiu Merean, consilier local USR și unul dintre inițiatorii proiectului.

Dan Diaconu, consilier local PNL, a ținut să precizeze că nu se justifică acest proiect, în condițiile în care ar fi suficiente rute ocolitoare în centrul orașului. De asemenea, și Simion Moșiu, consilier local PNL, a catalogat proiectul ca fiind aberant și a propus ca bicicliștii să nu mai aibă voie să țină căștile în urechi când traversează Piața Victoriei, pentru a nu accidenta pe cineva.

În final, în ciuda opoziției unor consilieri locali, proiectul de hotărâre a fost aprobat. Rămâne de văzut ce decizii va lua Comisia de Circulație privind bicicliștii care se plimbă prin zona centrală a Timișoarei.