De câteva zile, sezonul rece și-a intrat în drepturi. Brusc, cu temperaturi de doar 6-7 grade Celsius. În aceste condiții, este normal ca populația să ia măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor, în principal a gripei. Cel mai la îndemână remediu rămâne vaccinul, ca o măsură de prevenție împotriva răcelilor și a unor complicații.
Emil Bunda, cunoscutul medic reșițean din cadrul Unității de Primiri Urgențe-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Reșița, îi sfătuiește pe pacienți, mai ales pe cei în vârstă și cu imunitatea scăzută, să se vaccineze, atrăgând atenția că o astfel de măsură de precauție nu este valabilă în cazul noului coronavirus.
„Vaccinul antigripal ne ajută la evitarea gripe, vine sezonul virozelor și gripei și va fi o interferență de gripă și coronavirus. La coronavirus acest vaccin nu ajută. Sunt virusuri diferite. Există alte coronavirusuri care dau o imunitate încrucișată – India are un studiu care spune că asta ar fi o cauză a deceselor mai puține la ei decât la noi. Noi avem multe decese și din cauza vârstei și a comorbidităților asociate și stilul de viață al fiecăruia dintre noi e diferit – mișcare, alimentație, somn, psihic bun. Unii îl au, alții mai puțin.”, mărturisește medicul reșițean.
Cât privește tratamentul, doctorul Bunda spune că acesta nu este unul spectaculos, însă aplicarea lui ajută pacientul să treacă peste astfel de situații.
„Tratamentul nu e special. Tratamentul este cel pe care îl prescrie medicul, așa scrie în jurământ, în funcție de priceperea medicului. Nu există un tratament specific și toată lumea a încercat ce era la îndemână și ce credeam că merge. Faptul că avem bolnav, și nu boală, face ca omul să reacționeze diferit la tratament. Un tratament specific nu există. Ce merge acum este Remdesivirul, care este un tratament pentru cazurile grave. S-au încercat cu imunomodulatoare și tratamentele cu anti imuno normali și plasma de la pacienți foști pozitivi”.
Emil Bunda pleacă de la constatarea că și gripa este tot un fel de coronavirus, doar că SARS-CoV-2 reacționează diferit, nu ține seama de vremea de afară și nici de alte lucruri știute până acum în materie de virusuri.
„Orice pandemie are până la urmă un factor declanșator – la noi, este acest SARS-CoV-2. Este unul nou și mai sofisticat decât celelalte. Este un virus care nu reacționează la schimbările de temperatură. Și gripa este tot un fel de coronavirus. Au existat dintotdeauna pandemii în istoria omenirii. Fiecare a trebuit să gestioneze situația și sper să o facem și noi. Ce trebuie să luăm în calcul este experiența trecutului și a celorlalte țări – care țin sub control pandemia. Totul ține de comportamentul nostru. Prevenirea pandemiilor este măsura ideală pentru care luptăm cu toții. În situația actuală nu avem vaccin, asta e prevenirea cea mai mare. Trebuia să avem grijă de noi de la început și nu am avut nici care. Am zis că poate noi nu pățim nimic și n-am crezut.”, este de părere doctorul Emil Bunda.