Ionuț Popovici: „Banii și flotanții au viciat alegerile din Caraș-Severin”

Alegerile au trecut, discuțiile continuă însă, cu principalii actori politici trăgând concluzii, făcând analize și întrebându-se dacă în România de astăzi instituțiile statului sunt puse în slujba cetățeanului sau a celor aflați la putere.

Ionuț Popovici, președintele Partidului Mișcarea Populară Caraș-Severin, pune lucrurile la punct și trage concluzia că alegerile locale din 27 septembrie au fost viciate de voturile exprimate de persoanele cu domiciliul flotant și de cele anulate din „raționamente politice”.

„Mi-e groază când vorbesc despre flotanți, la Ticvaniu Mare am pierdut primăria la 60 de voturi din această cauză, dar sunt și alte cazuri de acest gen. Eu am fost și sunt împotriva unor astfel de practici, dar iată în Caraș-Severin acest fenomen a atins cote alarmante. Banii și flotanții au viciat alegerile din județul nostru. Au fost cumpărate voturi de la 100 de euro la 1.000 de lei. Nu este un secret, eu când am ceva de spus, spun. S-au cumpărat voturi la Caransebeș, s-au cumpărat voturi la Domașnea, la Bocșa. Peste tot. S-au viciat alegerile, s-au făcut tot felul de ilegalități.”, mărturisește președintele PMP.

La întrebarea ce au făcut organele statului să prevină astfel de fapte, Popovici a răspuns că nu știe, precizând că instituțiile statului au fost avertizate dinainte despre ce avea să se întâmple și a dat exemplul protestului de la Prefectură al locuitorilor din Zorlențu Mare, în zilele premergătoare alegerilor din 27 septembrie.

„Mișcările de trupe în Caraș-Severin au fost peste tot în acea zi. Eu am cerut o situație la Evidența Populației, pentru ca ulterior să aflu că altcineva gestiona o astfel de situație, iar răspunsul neoficial a fost că nu funcționa sistemul în perioada care ne interesa, de unde au fost luați și unde au fost duși acești flotanți. Nici măcar astăzi nu am primit oficial un răspuns, ceea ce mi se pare un mare, mare semn de întrebare legat de ceea ce s-a întâmplat în 27 septembrie. În Caraș-Severin au fost anulate aproape 10.000 de voturi, s-au găsit aruncați saci cu voturi. Sunt tot felul de situații nu doar hilare, ci și ilegale.”, susține liderul PMP Caraș-Severin.

Referindu-se la formațiunea pe care o conduce, Popovici face un calcul simplu, ce ține de scenariul vehiculat în acele zile. „Dacă Partidul Mișcarea Populară a avut 14.500 de voturi, le are pe merit. Nu am influențat sau stimulat pe nimeni nici măcar pentru un singur vot. Bănuiesc că în cele 10.000 de voturi anulate multe se regăsesc și de la noi din anumite raționamente, politice, evident, sunt voturi obținute pe bune, deoarece i-am rugat pe colegii mei să fie onești și să nu apeleze la astfel de metode”.