Vaccinul anti-COVID Moderna ajunge şi la Oraviţa

Începând de săptămâna viitoare, centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Orășenesc Oravița va utiliza și doze de vaccin produse de compania americană Moderna Therapeutics pentru imunizarea populației în faza a doua de vaccinare.

De la debutul campaniei de vaccinare, care vizează persoanele de peste 65 ani și cele din categoriile de risc, numărul celor imunizați la centrul de vaccinare din cadrul unității spitalicești de pe Valea Carașului depășește 1.500. Potrivit maganerului Spitalului Orășenesc Oravița, Mircea Popescu, de la 1 februarie, toți cei programați să se imunizeze la Oravița vor beneficia de vaccinul anti-COVID produs de Moderna:

„Persoanele programate la data de 1 și 2 februarie vor fi imunizate cu vaccinul produs de compania americană ModernaTherapeutics. Acum, pentru ca lucrurile să nu genereze confuzie, precizăm că toți cei care au benefiat în prima fază de vaccinul BioNTech Pfyzer vor primi la rapel același vaccin. La fel se va proceda și cu cei care se vor imuniza cu Moderna”.

leader board 728 x 90 px

Referitor la modul în care se desfășoară procesul de imunizare în cadrul unității medicale pe care o conduce, Mircea Popescu a mai detaliat:

„Pentru a evita suspendarea procesului de imunizare, așa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, și reprogramarea persoanelor, unitatea noastră va comanda dozele de vaccin în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni. Ne-au trecut pragul în vederea imunizării persoane din aproape întreaga parte de vest a țării și nu numai. Chiar zilele trecute, un domn din Cluj-Napoca ne-a întrebat dacă îi putem trimite dozele de vaccin în localitatea de domiciliu. Răspunsul nostru a fost acela că nu se poate face vaccinarea decât în centrul destinat acesteia, conform protocoalelor în vigoare. De obicei, oamenii respectă orele de programare, însă am avut situații când, unele persoane, au venit chiar cu o oră înainte din dorința de a nu pierde programarea, fapt ce a dus uneori la senzația de aglomerație”.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, la interval de 28 de zile, persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. În ceea ce privește eficacitatea, vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager.

Sursa foto principal: usatoday.com.