Vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie, o mare minciună!

untitled design set 970x90 px

Autoritățile centrale au găsit ca variantă de accelerare a campaniei de vaccinare implicarea medicilor de familie. Încă o măsură neinspirată, dacă ne uităm la ce se întâmplă inclusiv în Caraș-Severin. Doar doi medici au acceptat să imunizeze populația în cabinetele lor. Daniel Popovici, vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraș-Severin, enumeră principalele motivele pentru care imunizarea în multe dintre cabinete este pur și simplu imposibilă.

De astăzi, medicii de familie care au acceptat să imunizeze doritorii în cabinetele lor vor fi implicați în campania de vaccinare. Deși vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare anti-COVID-19, Andrei Baciu, știe că la nivel de Caraș-Severin sunt 9 medici de familie înscriși, în realitate au mai rămas doar doi: Ecaterina Pavel din Reșița și Daniela Lelcu din Bocșa. Cabinetele acestora au primit astăzi de la Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin câte 50 de doze de vaccin produs de Johnson&Johnson.

Daniel Popovici, vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraș-Severin, enumeră doar câteva dintre motivele pentru care o astfel de campanie nu este tocmai o idee bună, explicând cumva de ce doar doi medici au acceptat implicarea dintr-un total de circa 140. O primă justificare ar fi serul pe care autoritățile au anunțat că îl vor distribui cabinetelor. „Noi până acum câteva zile am fost informați că vom vaccina cu serul de la AstraZeneca, vaccin care nu este agreat din cauza antivacciniștilor și a informațiilor transmise de la nivel central, probabil adevărate sau probabil eronate, nu pot spune eu, pentru că nu sunt epidemiolog. Nu sunt împotriva serului AstraZeneca, dar lumea nu și-l dorește.” Nici vaccinul Johnson&Johnson nu e privit cu ochi buni, unele țări anunțând deja că refuză acest ser. În privința acestei variante de vaccin, Daniel Popovici spune că „habar n-avem de efecte secundare, de efecte adverse. În România încă nu s-a vaccinat cu Johnson&Johnson și acum ce facem, îi aruncăm pe colegii noștri în groapa cu lei?”.

Un alt motiv care face imposibilă imunizarea în cabinetele medicilor de familie îl reprezintă programul de lucru. „Majoritatea cabinetelor medicale sunt cu doi medici, care lucrează alternativ, în tură inversă. Exemplu este cabinetul meu cu al soției, de la ora 7.00 la 20.00, timp în care cabinetul lucrează în contract cu Casa de Asigurări și este o singură sală de tratament. Ați văzut că și în centrele de vaccinare este un culoar de intrare și un altul de ieșire. Lucru care la noi nu-i posibil. Eu nu pot acum să îi spun doamnei Pop «ai răbdare până când stă domnul Gaiță 15 minute». Unde să îl țin, în sala de așteptare? Dacă era după orele de program stabilite cu Casa de Asigurări (care este un program bătut în cuie, nu ne jucăm), stăteam în plus și vaccinam. Dar așa, când să vaccinez? De la ora 20.00 până la ora 7.00 a doua zi? Există și varianta asta, dar cum plătesc personalul medical, care este angajatul meu și care, dacă face ore suplimentare, trebuie plătit?”

Cât despre vaccinarea direct în mașină, Daniel Popovici nici nu vrea să audă. „Aia este fix problema celor care vaccinează în mașină și care nu respectă protocolul”.

CITEȘTE ȘI: 9 medici de familie din Caraș-Severin și-au dat acordul pentru a vaccina populația anticoronavirus

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe lângă faptul că platforma națională de vaccinare are și acum locuri libere pentru a programa doritorii la vaccinarea cu trei tipuri de ser (Pfizer, Moderna și AstraZeneca), Daniel Popovici consideră o astfel de campanie mult mai utilă în mediul rural, acolo unde nu există centre de vaccinare. „Cred că este oportun în mediul rural, unde oamenii nu au acces la centrele de vaccinare sau sunt departe de ele. La nivel de oraș fiind centre de vaccinare și doze de vaccin nu cred că noi, medicii de familie, vom amâna ajungerea numărului de vaccinați la nivel de țară la 60% din cât este optim din punct de vedere epidemiologic pentru stoparea pandemiei”.

Daniela Lelcu din Bocșa este unul dintre cei doi medici de familie care s-au înscris în campanie, considerând că astfel vine în sprijinul pacienților, chiar dacă în oraș există un centru de vaccinare. În plus, cabinetul său are deja condițiile necesare și ca structură a clădirii, dar și ca posibilitate de dezinfecție.

„Am vrut să ofer ajutor pacienților, ca să aibă acces mai rapid la vaccin, pentru că numărul de cazuri este în continuă creștere totuși. Am programat până acum și programez în continuare și pe platformă, dar unii dintre pacienți spuneau că preferă la cabinet, asta m-a și determinat. Eu am oricum două intrări și spațiu suficient. Sper că nu va fi nicio problemă. Am întrebat la DSP înainte dacă este în regulă cabinetul cum a fost renovat și au zis că da. Este acreditat și corespunde. Oricum pacienții care vin pentru consultări nu se vor suprapune cu cei care vin la vaccinare. Nu au voie să interacționeze. Imunizarea se va face în afara orelor de program. Cabinetul are toate încăperile dotate cu lămpi ultraviolete, vom dezinfecta la fel ca până acum. Am deja listă cu doritori, cu numerele de telefon. Vom pune și afiș.”, a declarat Daniela Lelcu pentru Express de Banat.

Conform Ordonanței de Urgență 34/28.04.2021, medicii de familie primesc câte 40 de lei pentru fiecare persoană vaccinată, sumă din care se plătesc taxe și impozite. Din acești bani trebuie asigurată și plata asistentei. Direcția de Sănătate Publică asigură vaccinurile și materialele sanitare. Deocamdată, la cabinetul din Boșca au ajuns doar dozele, fără echipamentul necesar pentru imunizare. „Materiale sanitare nu am primit de la nimeni, în afară de vaccinul care a fost livrat astăzi, altceva nimic. Eu am vorbit vineri cu DSP și nu mi-au comunicat”, ne-a mai spus medicul de familie din Bocșa.

La nivel național, potrivit lui Andrei Baciu, ar fi de astăzi 3.035 de fluxuri noi de vaccinare datorită medicilor de familie implicați. 3.028, de fapt, asta dacă cifrele au fost greșite doar în privința județului Caraș-Severin…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/