Pentru că cei mai mulți dintre copii își petrec timpul liber din vacanță în fața calculatorului, Inspectoratul Județean de Poliție informează părinții și copiii asupra pericolelor virtuale.
Internetul este tărâmul necunostului și necunoscuților. Tocmai din lipsa de siguranță față de identitatea persoanei cu care comunici virtual, poliția vine cu câteva avertizări și sfaturi pentru părinți și copii.
Astfel, trebuie să existe o supraveghere a activității online a copilului, dar pentru ca acest lucru să nu constrângă totuși libertatea sa, cel mai indicat ar fi să se instaleze un sistem de filtrare a accesului la Internet. Copilul trebuie încurajat să spună dacă cineva din mediul online îl face să se simtă inconfortabil, sau îi provoacă teamă, de asemenea, trebuie învățat să nu-și dea numele real pe site-urile de jocuri unde se cere înregistrare, este suficient un nume fictiv.
Educația copiilor asupra modului în care să folosească Internetul este foarte importantă. Aceștia trebuie să știe că nu au voie să ofere persoanelor întâlnite online informații despre familiile lor sau să își dezvăluie parolele. Totodată, în momentul în care stabilesc o întâlnire cu o persoană cunoscută doar pe Internet, ar trebui să își anunțe întâi părinții.
Poliția mai avertizează în legătură cu fotografiile ce ajung în mediul online. Acestea nu trebuie să surprindă ipostaze indecente, pentru că ele pot fi folosite mai târziu ca să facă rău proprietarilor.
Părerea psihologului despre lumea virtuală, și cât este ea de periculoasă sau dăunătoare pentru copii:
„Una dintre capcanele calculatorului e că prezină tot mai mare interes în rândul copiilor, care înlocuiesc jocurile în aer liber cu cele virtuale. Însă, pe lângă aceste jocuri, de multe ori copilul accesează cu ușurință o lume care nu îi este destinată, și anume lumea rețelelor de socializare. Aici capcanele în care poate cădea un copil sunt mari, așa că este necesar ca părintele să-i limiteze accesul în această sferă.
Și cum dependența de calculator face tot mai multe victime printre copii, e important să îi învățăm pe copii și bucuriile activităților afară, a jocurilor în aer liber cu prieteni reali.” Psiholog Oana Erena.