Revenirea fostului premier în PSD și preluarea partidului, atât de discutate după prezența sa la CEx-ul PSD Timiș din decembrie, anul trecut, au șanse reduse. Omul care și-a riscat poziția în partid pentru Grindeanu înfruntându-l pe Liviu Dragnea spune că jocurile se fac altfel!
Fostul președinte PSD Caraș-Severin, actualul secretar general Pro România, Ion Mocioalcă, a fost unul dintre puținii social-democrați care au avut curajul să-l înfrunte pe Liviu Dragnea și care s-a poziționat alături de premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu. Acum, când destule voci social-democrate îl cer pe Grindeanu președinte PSD, Mocioalcă susține că sunt șanse mici să se întâmple asta. Are în acest sens și mai multe argumente.
„Sorin Grindeanu e acum mai mult o preocupare a presei pentru că el a fost nominalizat ca posibil președinte al PSD. Sorin Grindeanu, în primul rând, a fost prim-ministru și de aici i se trag toate aceste „rele”. A fost în atenția publică maximă timp de șase luni. Eu am fost unul din susținătorii aprigi ai lui Sorin Grindeanu, inclusiv în momentul în care el s-a bătut la baionetă – și s-a bătut frumos- cu Liviu Dragnea. Ba, mai mult, am riscat tot, poate chiar cariera mea în PSD rămânând alături de Sorin Grindeanu. Să nu uităm că și Victor Ponta a făcut același lucru în acel moment. Cei zece parlamentari de atunci ai județelor Timiș și Caraș-Severin au stat la mine în birou la Comisia de Apărare până s-a votat moțiunea împotriva lui Sorin Grindeanu, o greșeală politică imensă, zic eu. Dar eu cred că și el își dorește revenirea în politică. Acum el are două probleme majore.”, a spus deputatul de Caraș-Severin.
Prima dintre problemele la care face referire Mocioalcă ar fi funcția de președinte ANCOM pe care o deține Sorin Grindeanu, funcție ce-i impune să nu facă politică: „Funcția nu-i permite să fie membru de partid, poate să vină în vizită la PSD, poate să meargă și pe la alte partide și nu vă ascund că el a trecut și pe la sediul Pro România. Din punctul ăsta de vedere, nu cred că va munci tot PSD-ul ca să-și aleagă un lider care acum nu este membru de partid, să-l extragă de undeva și să-l facă șef peste PSD. Jocurile se fac întotdeauna cu oameni din interior, de care te lovești în permanență. Dacă el ar fi membru activ, dacă ar fi parlamentar, cum a mai fost, s-ar fi putut bate pentru șefia PSD și nu ar fi fost rău”.
Mai este însă și altceva care, spune secretarul general Pro România, reduce semnificativ șansele ca Sorin Grindeanu să preia șefia în PSD. Mocioalcă se referă de data asta la toboganul pe care au pornit social-democrații în ultima vreme și la faptul că încă nu se opresc din cădere în ochii electoratului. Totodată oferă și o soluție salvatoare. Una deloc nouă, pe care social-democrații au respins-o înainte de europarlamentare și prezidențiale. „A doua problemă pe care o are Sorin Grindeanu și pe care o au mulți dintre liderii PSD în țară și în București ar fi brandul PSD, care este în suferință în momentul de față. De aceea cred că o umbrelă cum ar fi o alianță politică între PSD și Pro România, cum a fost acel USL, ar rezolva într-un fel această problemă. Va fi foarte greu pentru Sorin Grindeanu să-și pună tricoul cu PSD și să iasă prin Timișoara. La fel de greu le este și colegilor de la PSD Cluj sau de la București și din alte orașe mari. De aceea, cred că aceste două probleme mari îl rețin în momentul de față să renunțe la o funcție onorabilă, bine plătită și să se întoarcă într-un partid politic, indiferent că e PSD, Pro România sau altul. Totodată el va trebui să ia o decizie, să vadă dacă revine în politică, pentru că mandatul său cred că e până la sfârșitul lui 2021, dacă treaba asta o face acum, la sfârșitul anului, când vor fi alegeri, estimând că vor fi la termen, sau revine după ce-și termină mandatul de președinte ANCOM. Cu prietenul meu Sorin Grindeanu mă întâlnesc cu mare plăcere de foarte multe ori și chiar discutăm lucruri importante despre ceea ce se întâmplă în Stânga politică.”, a mai spus Mocioalcă, lăsând de înțeles că Sorin Grindeanu nu face altceva decât să aștepte momentul și partidul potrivit pentru a reveni în politică.