Un nou proiect destinat seniorilor, dar și publicului larg se lansează la Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii. „Timișoara Cultural Learning City – a Path to Social Inclusion” cuprinde un amplu program cultural ce mizează pe implicarea seniorilor, dar și celor tineri, într-o serie de activități culturale, ateliere și evenimente ce au un caracter intergenerațional.
Proiectul – un parteneriat între IREA (Institutul Român de Educație a Adulților), Universitatea de Vest din Timișoara și LoPe – forening for mikrointegrasjon – are ca scop elaborarea unei strategii de acțiune comunitară pentru cultură și incluziune socială prin învățarea pe tot parcursul vieții în raport cu dezvoltarea Timișoarei ca oraș de tip „Learning City” cu o puternică componentă culturală (Timișoara Cultural Learning City) și derularea unui program pilot de educație prin cultură.
„Timișoara Cultural Learning City – a Path to Social Inclusion” este rezultatul unei colaborări între experți din România și Norvegia în vederea dezvoltării conceptului de „Timișoara Cultural Learning City” și elaborarea unei strategii de acțiune comunitară pentru cultură și incluziune socială prin învățarea pe tot parcursul vieții. Bazele conceptului de „Learning City” sunt preluate din cadrul inițiativei UNESCO de dezvoltare a unei rețele globale de orașe dedicate învățării pe tot parcursul vieții (Global Network of Learning City).
În cadrul proiectului se vor realiza:
„Universitățile viitorului nu țintesc doar topurile academice, ci reușesc să fie în mijlocul comunității. «Timișoara Cultural Learning City – a Path to Social Inclusion» este un proiect care este conceput pentru comunitate. În contextul TM 2023, acest proiect este gândit să se adreseze mai ales seniorilor, însă într-un context intergenerațional, așadar alături de cei tineri. Mai mult de atât, în urma acestui proiect este lansată o strategie care poate oferi Timișoarei un titlu extrem de important, cu implicații majore: «Timișoara Learning City.»”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Proiectul se va desfășura pe parcursul a 11 luni (decembrie 2022 – octombrie 2023), cu sprijinul parteneriatului România – Norvegia. Este finanțat integral de granturile SEE și Norvegiene, prin contribuția Statele Donatoare Islanda, Lichenstein si Norvegia, și beneficiază de o finanțare de 459,674 LEI, respectiv 93.015 EUR.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro