Răsaduri de roșii și alte legume, plantate în controversata pepinieră din Piața Victoriei

piata victoriei 5
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Pepiniera cu cele peste 1.300 de plante amenajată în Piața Victoriei din Timișoara va fi „alimentată” pe tot parcursul anului Capitalei Europene a Culturii cu soiuri de roșii, dovlecei și fasole. Tot acolo vor fi plantate și flori de sezon, flori din patrimoniul horticol al orașului de pe vremea grădinarilor Muhle. 

Grădina verticală din centrul Timișoarei ridicată pe o structură metalică are 5 etaje, iar la fiecare dintre acestea sunt așezate plante în ghivece imense. Periodic, pe tot parcursul acestui an, acolo vor fi cultivate plante noi și flori de sezon. Conceptul a fost dezvoltat de arhitecții de la Maio Architects din Barcelona, iar de plante se vor ocupa peisagiștii de la Studio Peisaj.

piata victoriei 3

„Instalația va crește, va fi cultivată și va arăta bine. Avem trei teme: valoarea ecologică a naturii pentru oraș, valoarea bio culturală – patrimoniul horticol pe care îl are orașul cu marii grădinari, cu societatea Horticolă – înființată în 1902 -, iar a treia temă este proximitatea și accesibilitatea hranei. Grădinarii Greenfield vor adăuga straturile ulterioare de vegetație; în aprilie vor veni cu răsaduri produse de ei. Universitatea de Științe ale Vieții vine cu colecția de soiuri tradiționale de roșii; vom planta în instalație roșii din Banat. Arborii și arbuștii vor primi la bază dovlecei, roșii și fasole.”, a declarat Alexandru Ciobotă, peisagist la Studio Peisaj.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Peisagiștii s-au gândit și la o formă de celebrare a celebrei familii de grădinari Muhle. Dincolo de trandafiri, aceștia cultivau și cereale sau leguminoase. De altfel, în grădina verticală, la ultimul etaj vor avea loc diverse ateliere susținute de cei de la fosta Agronomie și de la Greenfield, dar și evenimente de prezentare ale vieții familiei Muhle.

„Muhle nu trebuie privit doar din perspectiva asta a florarului, ci a fost un întreprinzător care a cultivat peste 350 de hectare. Erau și producători de genetică, erau extrem de conectați la știința horticolă de secol XIX – XX. Această familie a avut un impact foarte mare la nivel de oraș.”, a spus și Raluca Rusu, peisagist la Studio Peisaj.

Grădina verticală va rămâne montată în centrul orașului pe tot parcursul anului Capitalei Europene a Culturii. Structura a fost deja vizitată de mii de timișoreni și turiști. Structura oferă o perspectivă la înălțime a tuturor clădirilor din Piața Victoriei.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/