Cele mai improtante spitale din Caraș-Severin, de la Reșița și Caransebeș, se afundă în datorii atât din cauza subfinanțării din sistemul sanitar, cât și din cauza costurilor mari pe care le presune funcționarea unităților la parametri normali.
Prețul ridicat al utilităților le ridică probleme mari managerilor de instituții care, pe lângă faptul că primesc bani puțini pentru tratarea pacienților, trebuie să asigure și buna funcționare a unităților spitalicești. De exemplu, Spitalul din Caransebeș are mari probleme atunci când vine vorba despre utilitățile publice. „Doar factura de la apă se ridică la 100.000 de lei pe lună! Unde mai pui facturile de la gaz, societate de la care primim frecvent amenințări de debranșare. Vorbim aici de apă și de gaz! Fără acestea spitalul nu poate funcționa ca instituție”, a spus astăzi Gheorghe Borcean, directorul spitalului din Caransebeș.
Pe lângă facturile mari de la utilități, managerii se plâng și de modul în care le sunt decontate cazurile pe care ei le tratează. „În 2011, am avut 29.400 de internări, iar Casa de Asigurări de Sănătate a decontat doar 24.000 de cazuri. Pe lângă prețul exorbitant al utilităților, trebuie să înfruntăm și tarifele reduse pentru pacienții tratați. CJAS oferă 1.446 de lei pentru un singur pacient, dar în realitate, noi consumăm 1.900 de lei. Ar trebui să se găsească o soluție din partea autorității locale. Aceasta ar fi să acopere diferența despre care vă vorbesc”, a spus și Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, în cadrul Comsiei de Dialog Social, organizată de Instituția Prefectului Caraș-Severin. Acesta face apel la consiliile locale să acorde o mai mare atenție calității actului medical, atât de necesar în fiecare comunitate. Asta, mai ales că unitățile deservesc acum și pacienții care vin la Reșița din alte zone, pentru că spitalele din orașele lor sunt desființate.
Doar factura de la apă se ridică la 100.000 de lei pe lună! Ghorghe Borcean, director Spitalul Municipal Caransebeș