Căminele pentru vârstnici, fără personal

În urma desfințării spitalelor din localitățile limitrofe Reșiței au fost înființate cămine pentru persoanele vârstnice. În sedința de astăzi a Instituției Prefectului s-au dezbătut principalele probleme cu care se confruntă aceste cămine.

Reșița, Anina, Bocșa și Sacu sunt localitățile ale căror cămine pentru vâstnici au fost aduse în discuție în ședința Instituției Prefectului Caraș-Severin. Directorii fiecărui cămin din cele patru localități au stabilit ca principală problemă lipsa pesonalului care să se ocupe cu îngrijirea bătrânilor cazați în cămine.

Datorită crizei economice, numeroase locuri de muncă din instituțiile de stat sunt blocate. Astfel, s-au plâns directorii căminelor pentru persoanele vârstnice, bătrânii nu pot fi îngrijiți cum trebuie din cauză că angajații sunt prea puțini și nu fac față numărului mare de persoane ce necesită asistență.

Pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița, principala cauză a deficitului de personal este faptul că salariile mici pe care se lucrează concurează cu salariile mari oferite pentru aceeași slujbă dar peste hotare. Astfel majoritatea angajaților lucrează două, trei luni după care părăsesc locul de muncă pentru o slujbă în afara țării, Austria sau Germania.

Personal redus

La Bocșa, au rămas doar patru infirmiere care trebuie să facă față la cele 46 de persoane ce se găsesc la momentul actual în cămin. Iar acest număr urmează să crească, din moment ce alte 27 de persoane s-au înscris pe listele de așteptare. De asemenea, aceste patru angajate sunt cele care, prin rotație, asigură trei schimburi de lucru.

Însă cea mai gravă situație se află la Căminul pentru Persoane Vârstnici de la Sacu, unde, la 35 de asistați există o singură femeie îngrijitoare și infirmieră. Cele două posturi de bucătărese sunt libere, însă nu se poate angaja nimeni pentru că posturile sunt blocate.

În vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă căminele din județ, o adresă va fi trimisă către București prin care se solicită deblocarea posturilor care sunt aproape vitale pentru buna funcționare a acestor centre, cât și pentru îngrijirea la standarde a bătrânilor internați acolo.