USR Timiș vede viitorul Timișoarei prin programul Horizon 2020. Ce spune Cristian Alin Moș despre asta!

Proiectul Horizon 2020 (Orizont 2020) își propune să fie cel mai amplu program de cercetare și inovare al Uniunii Europeană. Liderii USR s-au gândit că Timișul este „un județ cu potențial enorm” și vor să înceapă demersurile pentru a pune pe picioare ideea: prin transformarea Timișoarei într-un centru de cercetare și dezvoltare. Studenții ar urma să fie asul din mânecă al României. 

80 de miliarde de euro au fost finanțați pentru proiect din 2014 și până în prezent, proiect care este încă în desfășurare. Programul pune accent pe găsirea inovațiilor și aducerea lor pe piaţă pentru o Europă de rang mondial. „Suntem cu toţii conştienţi de faptul că Timişul nu îşi atinge potențialul. Nici pe departe. În ce mă privește, ştiu însă sigur că putem să devenim cel mai performant judeţ din România. Avem acest potenţial din toate punctele de vedere.”, spune Cristian Alin Moș, președintele filialei USR Timiș.

În prezent se fac apeluri pentru a se accesa aceste fonduri. Implicarea României ar da un surplus de forță de muncă prin tinerii ei. „Se caută echipe public-private care să lucreze la tehnologii aplicabile. Un exemplu de astfel de consorțiu ar fi o universitate în parteneriat cu administrația locală (sau judeţeană) și una sau mai multe companii private. Putem aduce investiții uriaşe în Timișoara, chiar în mâinile studenților noștri. Iar aceste investiții ne pot resuscita mediul academic și pot genera posibilități incredibile de investiții pentru companiile noastre. Un consorțiu public-privat poate reprezenta un prim pas în restabilirea încrederii între mediul privat și cel public. Eu cred că noi putem profita mai mult de faptul că suntem CENTRU UNIVERSITAR.”, spune Cristian Alin Moș.

Cristian Moș e de părere că la nivelul instituțiilor se produce cel mai mare blocaj. „Trebuie să profităm de faptul că îndeplinim toate condițiile pentru a putea deveni un important centru de cercetare și dezvoltare. Însă pentru asta e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților. În perioada următoare mi-am propus să mă întâlnesc cu mai mulți profesioniști din Timiș care au avut realizări în domeniul cercetării. Vreau să aflu dacă blocajele sunt într-adevăr instituționale și ce ar trebui să facem pentru a scăpa de ele.”, declară liderul USR Timiș.

Programul ar urma să stimuleze și creşterea economică, pe lângă potențialele beneficii pe care le are în prim-plan.

banner 970 x 250