USR Timiș salută victoria lui Kovesi: „CCR s-a împușcat singură în picior!”

Victoria la CEDO a Laurei Codruța Kovesi a fost un motiv de bucurie pentru useriști. Senatorul Nicu Fălcoi și liderul filialei Timiș, Cristian Moș, au salutat decizia Curții Europene a Drepturilor Omului și au transmis că LCK este un model pentru lupta anticorupție.

Senatorul USR Timiș, Nicu Fălcoi, salută victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO. Fălcoi spune că fostul procuror-șef DNA este un exemplu de reziliență și profesionalism care demonstrează că prin adevăr poate învinge corupția. Senatorul a ironizat evaluarea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, pe care l-a numit „avocatul infractorilor”. „Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul prin care a contestat decizia de revocare a sa de la conducerea DNA. O victorie simbolică astăzi, la CEDO, pentru fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, devenită între timp procuror-șef al Parchetului European. Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat azi în cazul contestației depuse de Laura Codruța Kovesi, după revocarea sa din funcție, în urma «ievaluării» pe care i-a încropit-o avocatul infractorilor cu gulere albe, fostul ministru al Justiției din «iepoca» Dragnea, Tudorel Toader. Și, câtă vreme vom lua aminte la exemplele unor astfel de oameni care-și urmează neabătuți menirea profesională, în spiritul respectului deplin față de adevăr și față de lege, vom ști că, da, corupția poate fi învinsă și nu vom abandona”, a scris Nicu Fălcoi pe pagina sa de Facebook.

Cristian Moș spune că nu avea dubii în privința victoriei lui Kovesi la CEDO. Președintele USR Timiș spune despre Curtea Constituțională a României că s-a împușcat singură în picior prin abuzul făcut la adresa fostului procuror-șef al DNA. Useristul spune că subordonarea lui Kovesi în fața lui Dragnea a fost singurul obiectiv al CCR. „A fost clar încă de la început că acest război împotriva justiției, culminat prin demiterea Laurei Codruța Kovesi a avut un singur scop: să ajute PSD-ul să scape de una dintre puținele forțe care le frânau inițiativele de mare corupție. Nu voi intra în detaliile tehnice, dar e clar că CCR s-a împușcat singură în picior, obligându-l pe Iohannis să o demită… încălcând dreptul procurorului de a se apăra în fața deciziei abuzive. Practic au subordonat un procuror șef (din cadrul justiției INDEPENDENTE) în fața unui politician cu interese directe în acel caz”, a declarat Cristian Moș.

Useristul speră că decizia CEDO de astăzi va întări justiția și va fi un punct de start pentru schimbarea societății. „Kovesi a avut și are în continuare enorm de multă susținere publică și se bucură de încrederea populației. A fost girată de Comisia Europeană și acum are una dintre cele mai importante funcții în domeniu din întreaga Uniune Europeană. Nu aveam dubii că L. C. Kovesi va câștiga. Să sperăm că această victorie a justiției independente va face justiția mai puternică pe termen lung. Până nu ne schimbăm noi, societatea, astfel de abuzuri vor continua să se întâmple”, a încheiat președintele USR Timiș.

La finalul anului 2018, Laura Codruța Kovesi a făcut o plângere la CEDO pentru modul în care a fost revocată de la conducerea DNA. Astăzi, Curtea Europeană a stabilit că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție. Fostul procuror șef DNA nu a cerut despăgubiri bănești statului român și spune că victoria de astăzi este o reparație simbolică. La finalul declarației, Kovesi le transmite tuturor celor implicați în lupta anticorupție același îndemn din ziua revocării: să nu abandoneze. „Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor. Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români! Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, astăzi este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm! Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonați!”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru Biziday.

Sursă foto: Mediafax