USR PLUS vrea să abroge hotărârile de consiliu local care stabilesc amenzile pentru bicicliștii care circulă prin centrul Timișoarei

Consilierii locali USR PLUS inițiază un proiect de hotărâre prin care să abroge decizii anterioare ale consiliului local care stabileau amenzile pentru bicicliștii și pentru cei care folosesc trotinetele electrice în centrul Timișoarei și zona pietonală din centrul istoric. 

Aceste hotărâri, care cuprind amenzi de la 400 până la 800 de lei pentru cei care încalcă interdicția de a circula prin centrul Timișoarei, au fost adoptate în 2013, respectiv 2017. Amenzile, spun consilierii locali, sunt mari, peste cele stabilite prin Codul Rutier. În baza acestor decizii, sute de timișoreni au fost amendați în ultimii ani, susțin aleșii USR PLUS.

„Foarte mulți bicicliști am fost vânați de poliție și de felul în care a pus problema vechea administrație, după ce s-au scos mașinile din zona centrală a Timișoarei și în loc să fie permis accesul pietonilor și bicicliștilor, bicicliștii au fost considerați de mâna a doua și accesul le-a fost interzis. Amenzile erau destul de mari, am considerat noi: 400 de lei – dacă cel care folosește mijlocul de locomoție are între 14 și 16 ani, 600 de lei – între 16 și 18 ani și 800 de lei – dacă este peste 18 ani. Nu mi-e clar și dacă e legal să dai asemenea hotărâri, cu amenzi în funcție de vârstă. Considerăm că decizia asta în primul rând nu trebuie să fie politică, iar prin HCL noi am mutat decizia de la consiliul local la Comisia de Circulație a primăriei, pentru că acolo ar trebui luate hotărârile care vizează traficul din oraș.”, a declarat consilierul local USR PLUS, Ovidiu Merean.

Așadar, proiectul celor de la USR PLUS nu prevede ridicarea interdicției pentru circulația bicicliștilor în zona centrală, o eventuală decizie în acest sens putând fi luată, ulterior, de Comisia de Circulație a primăriei.

„Nu vor avea automat voie să circule prin centru, ci doar se vor supune regulilor Comisiei de circulație și daca le încalcă, amenzile sunt cele prevăzute în Codul Rutier, nu prin HCL pe care noi vrem sa le abrogăm. Mai departe, noi am vrea să se poată circula în anumite zone din centru, astfel încât să poți merge pe direcțiile nord, sud, est, vest fără să trebuiască să ocolești.”, a explicat Ovidiu Merean.

Proiectul inițiat de consilierii USR PLUS va fi publicat pe site-ul primăriei, se va afla pentru 30 de zile în dezbatere publică și apoi va fi supus votului CL Timișoara.