USR critică administrația Nica pentru acordarea lucrărilor de proiectare la Castelul Huniade unei firme cu un istoric „cel puțin dubios”

castelul huniade

Doi parlamentari USR de Timiș consideră suspectă încredințarea de către CJ Timiș a contractului pentru realizarea proiectului tehnic de restaurare a Castelului Huniade. Cei doi spun că societatea are un „istoric discutabil” și își exprimă neîncrederea în administrația PNL a județului cu privire la gestionarea acestui proiect. 

Suspiciunile celor de la USR se îndreaptă către firma căreia i-a fost adjudecat, recent, în urma unei licitații, contractul pentru proiectul tehnic de reabilitare a Castelului Huniade. Ceea ce ar fi trebuit să fie un demers mult așteptat miroase, de la Vaslui la Timișoara, a business „nu tocmai curat”, spun cei de la USR, pentru că reprezentanți ai firmei ar fi fost acuzați de înșelăciune și uz de fals în cazul unor lucrări de renovare a Palatului Copiilor din Vaslui.

„N-am deloc încredere în priceperea administrativă a dlui. Nica. Și, judecând după informațiile care-au tot apărut în ultima vreme, nu am încredere nici în buna sa credință. Nu puține au fost situațiile care ne-au dovedit că pălăria administrării județului îi este mult prea largă și-i cade uneori peste ochi așa de tare încât ajunge să ceară ajutor unor personaje cel puțin dubioase, controversate, așa cum a fost cazul cu priceputul facilitator de «business»-uri Cristian Birlic. Despre care-a declarat mai apoi, cu seninătate, sfidând evidențele, că nici măcar nu-l cunoaște, deși au fost surprinși stând împreună la masă. După ce a ratat finanțarea prin PNRR a lucrărilor de reabilitare pentru Castelul Huniade, tare n-aș vrea să auzim curând că se vor duce pe apa Sâmbetei (ori pe cine știe ce alte filiere!) și cei 1,5 milioane lei puși la bătaie pentru acest proiect tehnic. Este vorba, totuși, despre o firmă a cărei simplă căutare pe internet returnează rezultate îngrijorătoare.”, a transmis, printr-un comunicat de presă, deputatul Nicu Fălcoi.

„Pare o veste bună, dar la o privire mai atentă putem vedea cu ochiul liber că sunt toate șansele să fie doar o nouă țeapă marca PNL Nica. Numele firmei contractate este legat de alte proiecte importante cu un istoric cel puțin dubios. Atât firma cât și conducerea sa au fost în trecut trimise în judecată pentru înșelăciune și uz de fals în legătură cu reabilitarea Palatului Copiilor din Vaslui, o poveste oarecum similară cu cea a renovării Castelului Huniade: lucrări începute în 2008 și nefinalizate nici după 10 ani, umflări de deviz și un monument care este în pericol să dispară din cauza afacerilor păguboase girate de politicieni dubioși. Oare cei din PNL Timiș nu știu să folosească o simplă căutare pe Google pentru a vedea pe mâna cui încredințează un proiect atât de important? E vorba de nepăsare, de «merge și așa»? Sau e vorba de altceva, mai insidios?”, a transmis și senatorul Raoul Trifan.

Vă reamintim, Castelul Huniade din Timișoara, care găzduiește Muzeul Banatului, este închis publicului de 16 ani. Recent, Consiliul Județean Timiș a acționat în contencios administrativ Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, după ce a ratat finanțarea pentru reabilitarea Castelului Huniade.