Un regulament pentru păstrarea urmelor Revoluției din 1989 va fi introdus în Timișoara. Astfel, timișorenii proprietari ai clădirilor pe care încă se mai regăsesc urme de gloanțe din 1989, în cazul în care vor să reabiliteze imobilele, vor fi nevoiți să aducă și soluția pentru conservarea acestor mărturii ale evenimentului istoric. Consilierul local USR Răzvan Negrișanu a depus la primărie un document în acest sens, care urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate.
Documentul conține reguli pe care vor fi nevoiți să le respecte timișorenii care inițiază o procedură de reabilitare a unor clădiri din zona istorică, monumente clasate sau care se află în curs de clasare și cele care au pe ele aceste mărturii ale Revoluției, urme de gloanțe sau de obuze.
„În urma consultării publice, am introdus și partea de grafitti datând din 1989. Beneficiarul clădirii va avea în certificatul de urbanism specificat cum că trebuie să propună o păstrare a acestor urme. Tehnic cum se face acest lucru: există mai multe soluții și exemple de bună practică.”, a declarat Răzvan Negrișanu, inițiatorul regulamentului.
Potrivit regulamentului, primăria va fi obligată, la rându-i, să verifice autenticitatea informațiilor cuprinse în documentația tehnică. Proiectanții și arhitecții se vor putea inspira din experiența altor orașe europene care au prezervat urmele istorice importante.
„Recomandarea mea a fost să se facă și un ghid local, fiind mai mult o problemă de estetică, adică toate aceste urme să fie tratate într-un mod unitar din considerente de ambient urban.”, a explicat Negrișanu.
Tot în propunerea de regulament este inclusă și montarea unor plachete comemorative în locurile relevante de pe traseul Revoluției din Decembrie 1989. Documentul urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate, apoi supus votului consilierilor locali, în plen.