UPT și UVT duc comunicațiile la nivelul următor

comunicatii

Specialiștii din Timișoara implementează un proiect de dezvoltare a comunicațiilor cuantice. Astfel, transferul de date va fi mai sigur și de noua rețea va beneficia toată România. Hub-ul va fi la Timișoara. 

Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Universitatea de Vest, cu care colaborează și în cadrul Alianței Universităților Timișorene – ATU, va crea un nod major în rețeaua de comunicații cuantice la nivel național și european, cele două universități fiind partenere în proiectul Romanian National Quantum Comunication Infrastructure – RoNaQCI, ce are ca obiectiv dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța, cu 36 de legături QKD care acoperă întreaga țară și conectează 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 instituții publice, 3 centre de date și o clinică medicală, cu legături viitoare planificate pentru interconectarea cu rețeaua europeană în domeniu.

Comunicațiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele inițiale de dezvoltare, iar proiectul RoNaQCI reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală. În plus, proiectul este perfect aliniat la programul Europa digitală, deoarece obiectivul său principal constă în construirea și implementarea unei infrastructuri de comunicații cuantice securizate în România, care să servească drept coloana vertebrală locală unui viitor „internet cuantic” la o scară mai largă la nivelul UE.

RoNaQCI va oferi atât îmbunătățirea competențelor, cât și platforme de testare a tehnologiei, stabilind o rețea națională de centre de tehnologie de comunicare cuantică (QCT).

Cuib de vise 1000x100

Prin intermediul acestora, RoNaQCI va produce un standard național de formare și educație QCT. Acest lucru include dezvoltarea unui standard de certificare QCT și organizarea de ateliere și sesiuni de formare pentru a furniza un număr mare de utilizatori instruiți în academia, instituțiile publice și industria, inclusiv furnizorii de servicii internet.

RoNaQCI va dezvolta și va contribui la software open-source pentru monitorizarea și exploatarea QCI, inclusiv certificate de securitate, VPN și SSH.

Software-ul RoNaQCI va fi utilizat pentru testarea QCI, pentru 15 cazuri de utilizare avansată metropolitane în medicină, finanțe și big data, administrație publică, cercetare și comunicare specială și pentru 2 cazuri de utilizare naționale în educație și comunicare specială.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/