UPDATE. Tăriceanu: „Societatea Timișoara a premiat un torționar”. Armanca: „Nu avem niciun motiv să retragem premiul”

Prezent azi la Timişoara pentru Conferinţa regională ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele partidului şi Senatului României, a condamnat decizia Societăţii Timişoara de a-i decerna premiul „Speranţa” lui Augustin Lazăr, procurorul general al României, pe care l-a catalogat drept „torţionar”.

Premiat de Societatea Timişoara în 2018, alături de Liviu Dragnea, pentru „excelenţă în abjecţie şi impostură”, preşedintele Senatului României şi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat dur decizia Societăţii Timişoara de a-i acorda anul acesta premiul „Speranţa” lui Augustin Lazăr, procuror general al României.

„Nu mă pot abţine să nu vă mărturisesc o mare supărare şi o mare dezamăgire (…). Timişoara, care pentru mine este simbolul Revoluţiei şi libertăţii, astăzi, Societatea Timişoara pare să nu mai fie de recunoscut pentru mine, pentru că vrea să premieze procurorul general al României, care este un torţionar al regimului comunist, lucru pe care nu pot să îl înţeleg. Niciun fel de explicaţie nu-mi vine în minte şi nici n-am auzit vreo explicaţie logică a acestui gest”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu într-o conferinţă de presă.

Societatea Timişoara a decernat premiile anului 2018 la finalul lunii martie. Potrivit site-ului oficial al organizaţiei, premiul „Speranţa” se acordă „pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei în România“. Anul trecut l-a primit Laura Codruţa Kovesi.
Reprezentanţii Societăţii Timişoara nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

UPDATE, ora 19.33

Contactată telefonic, Brîndușa Armanca, vicepreședintele Societății Timișoara, nu a fost surprinsă de atacurile la adresa asociației, care nu sunt o premieră.

„Domnului Tăriceanu îi scapă faptul că premiul i-a fost deja decernat domnului Lazăr pentru meritele sale care trebuie recunoscute în lupta pentru independența justiției. Domnului Tăriceanu îi mai scapă și faptul că domnia sa a meritat și a primit anul trecut Premiul «Secera și Ciocanul» împreună cu Liviu Dragnea. Meritele acestor doi lideri de partide aflați la guvernare de mână sunt incontestabile în readucerea spiritului comunist în România. Societatea Timișoara se disociază categoric de afirmațiile nedrepte că Augustin Lazăr, procurorul general al României, ar fi fost vreun torționar și consideră că atacurile la domnia sa sunt determinate de îndrăzneala de a fi trimis în instanță Dosarul Revoluției pentru a se vedea ce s-a întâmplat după 22 Decembrie 1989. Nu avem niciun motiv să retragem premiul”, a declarat Brîndușa Armanca.