Unul dintre primele cinematografe din Europa își redeschide porțile. Cu jumătate de milion de lei!

explo 1000x200

Clădirea cinematografului din Caransebeș, veche de peste un secol, va fi reabilitată din buget propriu. Municipalitatea a luat această decizie după ce mai mulți ani a așteptat în zadar ca oficialii Guvernului să-și onoreze promisiunea de a aloca fonduri.

Astfel, caransebeșenii vor putea viziona filme în 3D la singurul cinematograf din oraș, poate chiar de la sfârșitul acestui an. Consilierii locali au aprobat fondurile necesare demarării lucrărilor de reabilitare atât a fațadei clădirii Cinematografului Tineretului, cât și a interioarelor imobilului care este lipit de sediul Primăriei Caransebeș. Potrivit primarului Marcel Vela, proiectul valorează o jumătate de milion de lei.

 „Am tot așteptat fonduri ba europene, ba guvernamentale să putem începe lucrările la cinematograf. Am tot depus studii de fezabilitate la Ministerul Culturii, dar în zadar… Singura soluție este să demarăm lucrările de reparații și modernizare la fel ca și la Casa de Cultură, din fonduri de la bugetul local. Din iarnă, conducerea Casei de Cultură va încheia un contract cu o firmă de proiecții cinematografice, inclusiv în 3 D”, ne-a menționat edilul urbei, Marcel Vela.

Pentru reabilitarea cinematografului, clădire care a fost construită înainte de Primul Război Mondial, s-au făcut mai multe solicitări din partea caransebeșenilor. Ei au realizat și o pagină de facebook, încă de acum doi ani, cu titlul „Vrem cinema în Caransebeș!”.

Pe această pagină au fost postate mesaje de susținere pentru redeschiderea cinematografului pe plan local.  „20 de ani am intrat in acest «rai», unde uitam de restul lumii și unde s-a născut pasiunea mea pentru cinema, ce a rămas și acum, la 53 de ani, mai aprinsă ca niciodată … Cred că nu există un film ce nu am văzut”, spune Simona Izzi.

„Adevăratul nume este «Luna», nu «Tineretului». A fost printre primele cinematografe din Europa, spuneau bunicii noștri”, spune și Luca Ghinescu. Pentru mulți dintre caransebeșeni cinematograful a fost definitoriu în perioada copilăriei, pentru că au putut viziona povești pe uriașul ecran. Alții îl trag la răspundere pe primarul Marcel Vela că nu a făcut destule eforturi pentru redeschiderea cinematografului, iar exemplele pot continua. Mesajele lăsate pe site-ul de socializare sunt de ordinul sutelor.