Unul din zece! Centrul de Informare Turistică Margina este singurul din estul județului Timiș care promovează cu adevărat turismul

În partea de est a județului Timiș, considerată cea mai atractivă din punct de vedere turistic, există cel puțin 10 centre de informare turistică, toate realizate cu fonduri europene de primăriile mai multor orașe sau comune din zonă. Teoretic, toate sunt funcționale, au angajați, însă practic acestea nu oferă mai nimic celor care le trec pragul, atunci când găsesc pe cineva „la birou”.


Că se poate și altfel o demonstrează Centrul de Informare Turistică existent la Margina, finalizat și deschis în 2015. Cei care se ocupă de acest centru au luat în serios rolul acestuia și au pus în practică numeroase proiecte. Cu precizarea că în spatele ideilor sunt două doamne istețe și cu spirit de inițiativă, ghidul turistic Damaris Sivu și agentul de turism Rodica Balintoni, care au venit cu idei noi prin care să ofere vizitatorilor și altceva decât câteva pliante sau fotografii.

„La început, fiind și poziționați lângă Primăria Margina, în mijlocul satului și nu la șoseaua principală, puțină lume a știut de existența noastră, astfel că doar 10 turiști au călcat pragul centrului în primul an. Apoi, domnul primar Ionel Costa a înscris centrul în Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, care a organizat mai multe workshop-uri, învățându-ne cum să promovăm zona, cum să ne comportăm cu turiștii și multe altele. La scurt timp, a prins viață și primul nostru proiect, numit «Mic dejun la Margina»”, a povestit Damaris Sivu. Ce a însemnat asta? O excursie unde se servește un mic dejun tradițional, cu jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte de vacă, brânză de vacă, cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă, ceapă verde/roșie, ridichi, pâine de casă, mălai, plășince cu mac/nucă, dulceață și răchie de prună.

„În aprilie 2017 s-a inaugurat oficial acest proiect, care pe lângă micul dejun cu tot felul de produse tradiționale include și plimbări cu căruța, pe jos sau cu bicicletele. Avem cinci biserici de lemn declarate monument istoric, avem Muzeul Satului de la Sintești și, cel mai important, avem producătorii locali, care au fost de acord să ne deschidă ușa casei și să ne permită să intrăm cu grupurile de turiști, arătându-le străinilor și nu numai cum își câștigă ei banii, cum își câștigă existența, muncind la câmp, având stupine, crescând oi etc. Astfel, pe parcursul anului, am avut peste 600 de persoane, care ne-au trecut pragul”, a mai spus ghidul turistic.


Margina este cea mai mare comună din județul Timiș, având arondate satele Coșteiu de Sus, Nemeșești, Coșevița, Breazova, Sintești, Zorani, Groși, Bulza și Margina. Teritoriu suficient, pentru ca în iarna lui 2017 să fie lansat un alt proiect intitulat „Plimbarea cu sania”, însă cum zăpada a lipsit aproape cu desăvârșire, proiectul a fost amânat și reluat în această perioadă. Mai exact, de circa două săptămâni, în fiecare sfârșit de săptămână, la Margina au ajuns deja zeci de turiști care s-au bucurat de aerul curat și de plimbări cu sania. „Doamna Delia Barbu, directorul APDT Timiș a crezut în noi și datorită dânsei aceste proiecte au avut succes. Pe lângă APDT și Asociația Prin Banat ne-a ales pentru colaborarea la proiectul lor «Cămine în mișcare», unde am avut, la sfârșitul lunii septembrie 2018, trei zile de muzică clasică, activități pentru copii, piese de teatru sau plimbări cu căruțele. Toate aceste activități ne-au adus în zonă numeroși ziariști și televiziuni, iar relatările lor ne-au făcut cunoscuți de tot mai multă lume. Grupurile care ne vizitează au ajuns și la 60 de persoane într-o singură zi. Ceea ce facem noi aici sunt lucruri simple, tradiționale… Nu ne-am axat pe lux. Vrem să fim cât mai naturali, simpli, tradiționali, indiferent pentru cine ne vizitează. Atât oamenii de rând, cât și personalitățile sunt tratate la fel. Încercăm și anul acesta să mai adăugăm ceva nou la proiectul Mic dejun la Margina, pentru a nu crea monotonie, mai ales că multe dintre grupurile de turiști se reîntorc. Anul trecut am înregistrat peste 1.000 de turiști, iar în ultimii doi ani am avut peste 2.000 de vizitatori. Oamenii pot găsi tot ceea ce v-am spus și pe pagina noastră de Facebook Centru Turistic Margina, unde avem postări cu grupurile ce ne-au vizitat și părerile lor”, a mai declarat Damaris Sivu.

Ca o recunoaștere a efortului făcut pentru promovarea zonei de est a județului, în luna februarie a anului trecut, cei din Margina au făcut parte din delegația Timișului, prezentă la Târgul Internațional de Turism al Românei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/