Alertă de pestă porcină africană în Timiș! Zeci de animale au murit la Belinț!

23 de porci care fuseseră cumpărați din comuna Giroc au murit la Belinț, medicii veterinari fiind alertați de posibila prezență a pestei porcine africane în județul Timiș!


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat despre sesizarea venită de la un laborator potrivit căreia există indicia serioase că județul Timiș n-a scăpat de pesta care a făcut ravagii peste tot în țară. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a primit deja probe prelevate de la porcii răpuși de boală și urmează să confirme sau să infirme diagnosticul.
Inspectorii sanitar-veterinari au aflat despre achiziționarea a 25 capete tineret porcin, de la o exploatație situată în extravilanul localității Giroc, fără documente sanitare veterinare. „Până la data apariției rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine”, informează ANSVSA.

Autoritățile din Timiș pregătesc planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane și solicită populației să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Totodată, solicit anunțarea de îndată a autorităților sanitare veterinare dacă apar îmbolnăviri sau cazuri de deces la porcinele din gospodării.

 

foto: agrointel.ro