Unu din doi pacienți cu astm nu își ia tratamentul prescris de medic. Apelul doctorului Cristian Oancea de Ziua Mondială a Astmului

untitled design set 970x90 px

Astmul este una dintre problemele de sănătate majore în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar boala afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel global. Medicul Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie, spune că un pacient din doi nu își ia tratamentul conform recomandărilor, fapt care poate duce la agravarea bolii. 

5 mai este Ziua Mondială a Astmului, iar tema din acest an este „Mituri și adevăruri despre astm”. Studiile arată că un pacient din cinci nu poate să desfășoare o activitate atunci când are o criză de astm. Cel puțin un milion de români suferă de acesta boală, peste 10% dintre ei dezvoltând o formă severă. Mai bine de jumătate dintre cazuri sunt cauzate de alergii.

„Din păcate, această boală nu poate fi vindecată pe deplin. Există însă suficiente tratamente care pot face ca afecțiunea să fie ținută sub control. Deși cauzele dezvoltării astmului bronșic nu sunt pe deplin înțelese, se apreciază că factorii genetici și cei de mediu au un rol important în dezvoltarea acestei patologii. Cu alte cuvinte, schimbările climatice și poluarea din ce în ce mai accentuată au efecte majore asupra acestei maladii.”, a declarat Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie.

În acest an, Societatea Română de Pneumologie lansează proiectul casapneumologilor.ro, o platformă ce își propune să ofere atât informații medicale, cât și o hartă a pneumologilor români care va permite localizarea și identificarea unui specialist, într-o anumită zonă, dar și o aplicație care va facilita, prin intermediul unui call-center, programarea la un medic pneumolog înscris în platformă.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Din păcate, un pacient din doi nu își ia tratamentul conform recomandărilor medicilor, fapt care conduce la o remodelare ireversibilă în timp a căilor aeriene, dar și un control slab al bolii. Mai mult, boala se poate agrava, ceea ce poate duce, în cazurile severe, la spitalizare. În România, terapia, atât cea inhalatorie, cât și cea biologică, este decontată în proporție de 100% în cazul copiilor. Scopul nostru, al membrilor Societății Române de Pneumologie, este să găsim modalități de implicare a pacienților în deciziile privind medicația, să îmbunătățim comunicarea între profesioniștii din domeniul sănătății și, nu îl ultimul rând, să ușurăm memorarea utilizării medicamentului.”, a mai spus Oancea.

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara au lansat aplicația PneumoControl (penumocontrol.ro), care vine în ajutorul pacienților cu astm bronșic. Aplicația le arată bolnavilor cum să își folosească inhalatoarele, care sunt exercițiile de respirație ce trebuie făcute și, mai ales, cum să își dozeze medicația specifică.

Ziua Mondială a Astmului a fost marcată pentru prima dată în 1998, la Barcelona. Este pentru al cincisprezecelea an consecutiv când Societatea Română de Pneumologie marchează lupta împotriva acestei afecțiuni.