Universitatea Politehnica din Timișoara își alege rectorul! Viorel Șerban va ieși la pensie

2020 este un an electoral nu doar la nivel politic. Universitățile timișorene au și ele alegeri în primele luni ale acestui an, iar Politehnica va face acest lucru peste câteva zile. La universitatea cu profil principal tehnic, pentru funcția de rector se „bat” două persoane. Actualul rector, Viorel Șerban, se va pensiona la începutul primăverii.

Candidații la funcția de rector sunt Florin Drăgan și Ilare Bordeașu. Drăgan este prorector responsabil cu procesul de învăţământ, problematica studenţească și asigurarea calității și este considerat un apropiat al actualului rector, Viorel Șerban, „succesorul” lui Nicolae Robu. În acest moment, Drăgan este și președintele echipei de fotbal ASU Politehnica. Multe voci din mediul universitar și deopotrivă al echipei de fotbal spun că „planul” este ca Drăgan să câștige alegerile și să facă un fel de „rocadă” cu Șerban, care va veni, după pensionare, în locul său, președintele al echipei de fotbal, unde, de altfel, s-a și implicat decizional, putem spune, mai concret decât Drăgan.

Ilare Bordeașu este directorul Departamentului de Maşini Mecanice, Utilaje şi Transporturi din UPT. Fost membru al ALDE și fost consilier local, Bordeașu este și vicepreședintele național Alma Mater și președintele de onoare al Sindicatul Liber din Universitatea Politehnica Timișoara (SLUPT). Recent, sindicatul a încheiat un proces-maraton. Vizați erau decanii menținuți în funcție, deși au depășit 65 de ani. Până la urmă, după ce sindicatul a câștigat în toate instanțele, Curtea de Apel Timișoara le-a dat dreptate decanilor în luna decembrie. Ilare Bordeașu a declarat la vremea respectivă pentru banatulmeu.ro că este scârbit de justiția din România.

Alegerea rectorului UPT se va face în două tururi. Primul tur va avea loc în 21 ianuarie, între orele 8 şi 18. Dacă va fi nevoie, se va organiza și un al doilea tur de alegeri, în 28 ianuarie. Vor vota atât cadre didactice, mai precis, un număr de 602, dar și studenți, cei care sunt în consiliile facultăților și în Senatul UPT, într-un număr total de 62. Pentru funcția de președinte de Senat și-a depus candidatura doar Radu Vasiu, cel care deține importanta funcție și în prezent. Votul pentru liderul Senatului îl vor da cei 68 de senatori ai universității.

Mai trebuie spus că după ce se va pensiona (în luna martie), Viorel Șerban a declarat că va detalia unele situații despre care până acum a răspuns mai pe scurt. Șerban, văr al celebrului politician Vasile Blaga, este acum la doilea mandat consecutiv de rector al UPT și chiar dacă nu avea vârsta de pensionare, nu ar mai fi avut dreptul să candideze pentru alt mandat.