Universitatea din Reșița a învățat lecția flexibilității! Șanse mari de reușită pentru studenții care aleg UEM!

Cei care doresc să urmeze cursurile unei facultăți în vederea clădirii unei cariere pot merge liniștiți la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Mesajul vine chiar de la un întreprinzător local, care a reușit să demareze o afacere de succes fiind absolvent al facultății reșițene.

În ciuda tuturor anchetelor care au vizat universitatea din Reșița, există voci care susțin cu toată încrederea unitatea de învățământ superior. Este vorba despre administratorul firmei Spaleck, cu sediul în Valea Țerovei din Reșița, el însuși un exemplu în ceea ce privește obținerea succesului după terminarea cursurilor la UEM. „În 2007 m-am înscris la UEM, la Facultatea de Inginerie și am absolvit în 2011, la specializarea TCM, Tehnologia Construcției de Mașini. Apoi am urmat și un master în domeniu. Perioada de studii universitare a fost foarte importantă pentru că, pe de-o parte, au reușit să șlefuiască niște informații tehnice pe care le aveam, iar pe de altă parte am dobândit niște cunoștințe noi, mai ales că era fixat pe ceea ce voiam să învăț, informații care m-au ajutat în cariera de antreprenor”.

leonard spaleck

Reșița, mai bună decât Timișoara, Cluj sau București!

Leonard Leinstein a ales Reșița, în ciuda marilor centre universitare din țară spre care sunt tentați să se îndrepte cei mai mulți tineri. Și nu regretă! „Mulți mizează pe universitățile de top din țară: București, Cluj, Timișoara. Acestea sunt favorizate pe de-o parte și de puternica industrie care s-a creat în jurul lor, dar asta nu înseamnă că, dacă ești interesat, nu poți dobândi multe cunoștințe și aici, în Reșița. Universitatea are un colectiv bine pus la punct, format din profesori competenți, încă avem o echipă foarte bună. Și dacă tinerii vor să învețe, pot învăța multe lucruri”.

„Invit tinerii să reinventăm tehnica în oraș!”

Pe de altă parte, Linstein a abordat și problema învățământului tehnic și pe cea a reticenței tinerilor față de acest profil. Cei mai mulți viitori studenți aleg profilul teoretic, considerând că de pe băncile școlii vor putea ocupă o funcție mai importantă, implicit mai bine plătită, în detrimentul unui post pe linia de producție. Tânărul întreprinzător este de părere însă că lucrurile pot fi echilibrate. „Încurajez tinerii să pășească pe urmele tehnicii, să reinventăm tehnica în oraș. La ora actuală este cerere foarte mare atât de forță de muncă calificată pentru producție, cât și pentru posturi de conducere, pentru cercetare. Chiar dacă vor decide să caute în altă parte posturi mai bine plătite, aici au șansa de a obține o calificare bună, la un nivel ridicat, la costuri mult mai mici decât în alte părți”.

Prin prisma încrederii pe care o acordă Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, Leonard Leinstein este decis să angajeze tineri absolvenți la firma pe care o administrează, fiind convins că deprinderile lor din facultate nu l-ar dezamăgi. „Vrem să dezvoltăm o legătură atât cu universitatea, cât și cu celelalte forme de învățământ. Până la începutul acestui an, partea de design, de proiectare se realiza în Germania, la Spaleck. Noi primeam documentația tehnică și realizam execuția în baza acelei documentații. Ne-am dat seama că ar fi bine să dezvoltăm aici un departament de proiectare constructivă. În acest sens, am început deja demersurile, suntem destul de departe deja. Colegul care conduce acel departament amintea că este și el absolvent al facultății de mecanică din Reșița. Ar fi interesant să dezvoltăm o colaborare tocmai pe acest segment. Îmi închipui că Facultatea de Inginerie ar putea să ne ofere studenți competenți pe care i-am lua încă de pe băncile școlii, să-i formăm, să lucreze în echipa noastră”.

leonard spaleck

În acest moment, societatea Spaleck, care are ca domeniu principal de activitate producția de stații de sortare la rece, are aproximativ 30 de angajați care muncesc într-o hală de 3.000 de metri pătrați pe Valea Țerovei. Până în 2018, administratorul firmei are în vederea construirii unei noi hale de circa 2.500 de metri pătrați și dublarea numărului de angajați, astfel încât firma din Reșița să fie cea care să deservească Europa de Est în ceea ce privește entitățile interesate de reciclare.

„Universitatea din Reșița a învățat lecția flexibilității!”

Leonard Leinstein este convins că Reșița se poate dezvolta prin intermediul universității, care a înțeles nevoile societății actuale și a făcut demersurile pentru a se adapta cererilor. „Dacă în urmă cu câțiva ani buni alergau tinerii spre universitate, acum cred că lucrurile s-au întors puțin, în sensul bun. Adică și universitatea din Reșița, la fel ca alte instituții de învățământ, a înțeles că este important să se apropie de elevi, să creeze o simbioză cu angajatorii. Adică și universitatea din Reșița a înțeles că finalitatea procesului de învățământ are loc atunci când subiectul, adică elevul sau studentul, este integrat în circuitul economic, adică începe să câștige bani pentru el și implicit pentru societate, prin impozitele care i se rețin din salariu. Deci da, cred că universitatea din Reșița a învățat lecția flexibilității!”

Rămâne doar ca tinerii să renunțe la reticențe atunci când vine vorba despre învățământul profesional și tehnic și să conștientizeze că, pentru a putea negocia liber cu un angajator, este nevoie să fie calificați.

spaleck


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/