Universitatea de Vest din Timișoara, parteneră într-un proiect european de anvergură: Universitatea Europeană UNITA, alături de francezi, spanioli și italieni

timisoara capitala 2023

Universitatea de Vest din Timișoara va face parte dintr-un proiect inedit, gândit la nivel de Uniune Europeană. Este vorba de viitoarea Universitate Europeană UNITA, proiect la care mai participă alte cinci instituții de învățământ din țările vorbitoare de limbi latine.


Coordonatoarea de proiect este Universitatea din Pau, Franța. Pe lângă instituția de învățământ superior din Timișoara, mai participă la proiect Universitatea Savoie Mont Blanc din Chambery, Franța, Universitatea din Zaragoza, Spania, Universitatea din Torino, Italia, prrecum și Institutul de cercetări San Grosso, tot din Italia. UE a lansat anul trecut ideea proiectelor-pilot de universități europene, desfășurate sub egida programului Erasmus+. Prin acest proiect, se urmărește ca până în anul 2024 să se înființeze 20 de rețele de instituții de învățământ superior.

Mii de studenți, incluși într-un proiect al spațiului latin

Scopul este dezvoltarea cooperarii transfrontaliere, prin crearea unei viziuni comune și a unei strategii instituționale pe termen lung, pentru creșterea competitivității și atractivității universităților din Europa. Proiectul în care este implicată și UVT va reuni 160.000 de studenți și se va baza pe împărtășirea moștenirii culturale a limbilor romanice și pe preocupările comune în domeniul sustenabilității, propunându-și să reunească potențialul uman și al laboratoarelor și centrelor de cercetare de care dispun universitățile fondatoare.

Cuib de vise 1000x100

Obiectivul major al UNITA este dezvoltarea de programe academice ce vor oferi studenților săi acele cunoștințe, competențe și aptitudini care pot să devină avantaje strategice ale viitorilor absolvenți în piața comună europeană, ajutându-i în asumarea rolurilor de actori activi în rezolvarea unor probleme globale. Se urmărește dezvoltarea unor pedagogii inovative, pentru o educație centrată pe student, prin învățare condusă de rezultatele cercetării, prin experiențe de învățare internaționale în campusul UNITA și, nu în ultimul rând, printr-o legătură strânsă cu comunitatea locală și cu mediul de afaceri.

Proiectul de formare a Universității Europene UNITA a fost trimis spre evaluare Comisiei Europene la data de 27 februarie.

Sursa foto: uvt.ro