Angajamentul făcut de președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognjan Krstici, în fața comunității sârbe din Clisura Dunării, cu ocazia celebrării celei de-a 18-a ediții a concursului gastronomic Ceaunul de Aur, începe să prindă contur. De câteva zile, în Moldova Veche se lucrează de zor pentru construirea Centrului Cultural care să deservească activităților cultural-artistice demarate de tinerii sârbi și nu numai din întreaga Clisură.
De ceva vreme, lucrurile în vederea construirii unui Centru Cultural în localitatea Moldova Veche au început să se miște. Din primele informații, construcția se va întinde pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, aceasta urmând să găzduiască o sală multifuncțională unde vor putea fi organizate spectacole, ședințe, întruniri, edificiul având totodată ca destinație cazarea tinerilor sârbi din diferite zone ale țării care vor călca pragul orașului de la malul Dunării în vederea susținerii activităților cultural-artistice.
Despre importanța viitorului Centru Cultural pentru zona Clisurii Dunării, viceprimarul orașului Moldova Nouă și președinte al Oganizației Locale a Uniunii Sârbilor Moldova Veche, Adrian Moiseș, a detaliat pentru expressdebanat.ro:
„Gândiți-vă că zona Clisurii Dunării numără undeva la 3.500 de sârbi. Scopul principal al acestui proiect este acela de a păstra obiceiurile, tradițiile, cultura, dar mai ales limba sârbă. În plus, vom merge și ideea turismului cultural. Vorbim aici despre evenimente precum: Ceaunul de Aur, Zilele Bibliotecii «Nikola Gavrilović», apoi avem evenimentul religios: Schimbarea la față, eveniment care an de an atrage nenumărați sârbi din toate colțurile țării și nu numai în localitatea Baziaș, acolo unde se află și mănăstirea sârbească Sfântul Sava. De asemenea, vom lua în calcul inclusiv promovarea bisericilor și mănăstirilor sârbești din zona Clisurii Dunării”.
Valoarea totală a investiției este de peste patru milioane de lei, perioada de implementare a proiectului fiind de trei, patru ani.