Unirea Principatelor, unul dintre evenimentele de referință în istoria României, va fi adusă în atenția elevilor din ciclul primar de la Colegiul Național Traian Doda.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță și Consiliul Județean Caraș-Severin organizează, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Mica Unire – 24 ianuarie 1859, manifestarea culturală cu titlul „Cuza Vodă și Mica Unire”, joi, 23 ianuarie, de la ora 11.00.
Acțiunea este coordonată de către Carmen Neumann, Florina Civig, Ana Șoșoi și Natalia Boncia. Cu această ocazie, școlarii din clasa I, Corp B, coordonați de către învățătoarea Corina Dodoiu, vor învăța cum să confecționeze o cocardă, vor urmări filmul documentar „Moș Ion Roată și Unirea” și vor afla informații despre semnificația cântecului „Hora Unirii”.
„Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Pentru noi ca instituție de cultură ne dorim ca elevii să cunoască istoria țării noastre încă de la cele mai fragede vârste. De aceea am ales un fiml de prezentare pe înțelesul celor mici despre Moș Ion Roată, un țăran român susținător al Unirii, decorat cu Ordinul Național Steaua României pentru faptele sale. Nu trebuie să-i uităm pe cei care, prin sacrificiul lor au ajutat la înfăptuirea Unirii.”, a declarat managerul instituției de Cultură, dr. Dacian Rancu.