Unicul sat circular din România, în pericol!

charlottenburg

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu face un apel la păstrarea intactă a satului circular Charlottenburg, unic în țară, după ce a identificat construcții care nu respectă regimul zonei. 

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din România, este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc cu raza de aproximativ 210 m. Subprefectul spune că recent au fost construite șiruri de case în zonă care nu respectă regimul juridic pentru monumente și situri.

„Una dintre puținele atracții turistice din zona rurală a județului Timiș este localitatea-unicat Charlottenburg ce are o formă circulară, cu diametrul de 210 metri. Din păcate, azi, noile generații strică ce au construit și păstrat sute de ani șvabii și ceilalți locuitori din zonă. În partea stângă a fotografiei se vede un șir de 5 case, nou construite, care nu respectă circularitatea localității și regimul juridic cu interdicții clare pentru monumente și situri. Mai mult, există proiecte de noi clădiri ce nu respectă înălțimea maximă prevăzută în Șarlota.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Localitatea Charlotteburg datează din 1771 și a fost întemeiată de contele von Clary und Aldringen, președinte al Administrației Banatului în acea vreme. În 2004, localitatea a fost declarată monument istoric. De atunci, a început să fie atractivă nu doar pentru turiști, ci și pentru investitori.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

„Acest plan circular al satului îl face atât de deosebit, care pune cumva în diferite relații pe membrii comunității. Dificultatea pe care o avem astăzi este să păstrăm acest specific al satului și există, desigur, o presiune turistică și de dezvoltare a acestui sat pentru că se află într-o zonă importantă și interesantă mai ales pentru turiștii din Timișoara și Banat. Încercăm să sprijinim demersurile de adoptare a unui nou Plan Urbanistic General care să reglementeze odată pentru totdeauna păstrarea acestui sat ca pe o curiozitate urbanistică și, de ce nu, turistică. Charlottenburg începe să devină o destinație importantă și, sperăm, din ce în ce mai vie în următorii ani.”, declara Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, într-un interviu acordat expressdebanat.ro în august 2021.

CITEȘTE ȘI: Opt case tradiționale din Charlottenburg, propuse a fi reabilitate prin PNRR

 

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/