Opt case tradiționale din Charlottenburg, propuse a fi reabilitate prin PNRR

charlottenburg
casinoherculane by sungarden

Comuna Bogda a depus un proiect prin care dorește să obțină finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea a opt case tradiționale din situl rural „Satul Charlottenburg”. Suma maximă ce poate fi accesată se ridică la 480.000 de euro.

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din România, este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru și velo ar deveni o atracție pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură. Planul de valorificare  turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere sau evenimente gastronomice.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„Inițiativa completează foarte bine demersurile deja lansate de consiliul județean în materie de turism. Menționez aici doar punctul muzeal de la Parța, reabilitarea și refuncționalizarea Conacului Mocioni de la Foeni și demersurile legate de pista de biciclete de pe malul Begăi. Charlottenburg merită toată atenția noastră, are un potențial deosebit. Îi asigurăm astfel pe colegii noștri de la Bogda de sprijin în accesare și implementare.”, a transmis Alin Nica, președintele CJT.

Din cadrul comisiei de selecție a caselor vor face parte reprezentanți ai CJT și ai Muzeului Satului Bănățean. Proiectul se află acum în perioada de evaluare. Dacă toate documentele vor trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/