Unic în vestul țării! Fermieri și producători agricoli, sărbătorind ziua câmpului, sub cupola Merpano

Sute de fermieri și zeci de companii producătoare din domeniul agriculturii au fost martorii primei ediții a celui mai așteptat eveniment de acest gen. Punct ochit, punct lovit: discuții, prezentări, viitoare parteneriate.

Pe platforma companiei Merpano, situată între localitățile Săcălaz și Beregsău Mare din județul Timiș, a avut loc un eveniment cu totul inedit pentru lumea oamenilor de afaceri din domeniul agriculturii. Peste 700 de fermieri din județele Caraș-Severin, Arad și Timiș au interacționat cu zeci de producători agricoli, care și-au prezentat ofertele, s-au purtat discuții ce au vizat culturile de grâu, impactul încălzirii globale și s-au căutat soluții pe termen cât mai lung cu putință.

În cadrul acestui amplu eveniment – „Ziua Câmpului” – organizatorii și-au propus să iasă din tipare, iar întâlnirea dintre fermieri și producători să nu se mai rezume doar la o simplă întâlnire cu mici discuții, după cum a și dorit să sublinieze Tomel Petrache, directorul de marketing al companiei Merpano:

„Este prima ediție pe care am organizat-o și consider că a fost o mare reușită. Odată cu venirea mea aici, mi-am propus să schimb puțin modul de abordare, să creăm o platformă de comunicare între fermieri și companii și zic eu că din ce vedem azi aici, am reușit. Acest mod de abordare, de a lăsa fermierul să interacționeze în mod direct cu producătorii de input-uri agricole, de a comunica pur și simplu deschis, platforma este în general un câmp deschis, le oferă șansa de a se informa mai bine, de a înțelege mai bine produsele, ceea ce ne ușurează și nouă munca. De 17 ani și jumătate, noi suntem în primul rând o companie de distribuție, pe lângă faptul că suntem și fermieri totodată, lucrând peste 300.000 de hectare în zona noastră, a Săcălazului”.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate soiuri de grâu, orz și triticale, îngrășăminte, tehnologii moderne în culturile de cereale păioase, o serie de elemente de noutate ale agriculturii de precizie, utilaje, mașini agricole și autoutilitare și autoturisme de teren, care au fost și testate. De asemenea, agenții economici au discutat și despre câteva produse noi pentru protecția culturilor.

„Sunt foarte multe soiuri, am vrut să aducem de grâu, pentru că grâul ca și cultură este tradițional agriculturii românești. Fermierul, oricât de mic ar fi, are în ferma sa această cultură. Fiind o cultură nu prea cosmopolită, ca de pildă porumbul sau floarea soarelui, acesta așteaptă să vadă o plajă cu mai multe soiuri și să-și aleagă ceea ce își dorește. Fie că vorbim de maturități diferite, și soiuri timpurii, și soiuri mai tardive, nu știi când vine arșița și care dintre aceste soiuri reușesc să dea rezultate mai bune. Pe lângă acestea, trebuie urmărit, de asemenea, și comportamentul bolii. Invitații noștri au putut să observe cele peste 40-50 de soiuri pe care le avem aici, să-și aleagă soiurile dorite și au avut șansa de a le compara în aceste micro parcele,  formându-și o idee de ansamblu pentru ceea ce vor dori ei să cultive pentru anul următor. 

Fermieri entuziasmați la „Ziua Câmpului”

„Se vede că își doresc așa ceva, sunt avizi de informație, iar asta este foarte bine, se observă că fermierul face bani, dar vrea să știe sigur că investiția pe care o face în următorul an trebuie să-i aducă profitul scontat. Pentru asta e clar că e nevoie de a se informa periodic. În agricultură, de fapt ca în orice alt domeniu, inovația este perpetuă” , a mai adăugat Tomel Petrache.

Pentru că atmosfera a fost una relaxată, plină de bună dispoziție și mai ales încărcată de curiozități, în rândul fermierilor s-au ridicat des întrebări și discuții legate de cel mai important factor al ultimilor ani, și anume încălzirea globală:

„Este clar că agricultura e din ce în ce mai dificil de făcut, vedem încălzirea globală, care nu mai este o noutate pentru fermieri, ei sunt pregătiți, mai ales producătorii de input-uri, în special de semințe. Genetica înseamnă că trebuie să vină cu aceste soiuri adaptate la ce însemnă condițiile acestea meteo. Vedem și astăzi, în câmp sunt peste 35 de grade la umbră, iar la soare e clar că sunt peste 50 de grade. Soiurile trebuie să fie foarte adaptate, atunci când vorbim de arșiță e clar că nu numai plantele își schimbă puțin fiziologia, ci și tot ce întâlnim în lan, fie că vorbim de dăunători, fie că vorbim de agenții patogeni pe care trebuie să-i avem în vedere. Presiunea de boli anul acesta se poate observa mai ales pe soiurile timpurii, de aceea e bine să ai soiuri din diverse grupuri de maturitate. Soiurile timpurii probabil că au o pierdere la momentul acesta estimată la 10-15% din cauza ruginii, dar pierderile sunt deja mai mari”.

„Business-ul nu este afectat, atunci când sunt probleme, distribuitorii fac bani pentru că fermierii trebuie să aplice produsele, dar nu asta ne bucură, pentru că dacă ei nu fac producții, te pot afecta în modul în care îți plătesc în produse. Dar cultura poate să fie depreciată calitativ. Climatologic e clar, vedem cu ce ne confruntăm, nu poți să preconizezi prognoza, ce va fi înainte de a băga combina în lan, totul se întâmplă de la o oră la alta, poți să pierzi toată investiția. Trebui să ne ne învățăm să ne adaptăm cu clima!”, a concluzionat directorul de marketing de la Merpano.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/