„Unic din prima secundă” – marș pentru viață, organizat la Reșița

„Prețuiesc darul suprem al vieții și respectul pentru femei”. Cetățenii sunt invitați să mărșăluiască și la Reșița dacă susțin această cauză. 

Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul Misionar și Activități cu tinerii, împreună cu Protopopiatul Ortodox Reșița, invită locuitorii municipiului să militeze pentru sprijinirea femeilor însărcinate, aceasta fiind modalitatea concretă de a arăta că le pasă de darul suprem al vieții și prețuiesc femeile care se luptă pentru a proteja viața copiilor lor și viitorul acestui neam.

Marșul „Unic din prima secundă”, care va fi organizat la Reșița sâmbătă, 23 martie, de la ora 16, se mai desfășoară și în alte 500 de localități din România și Republica Moldova.

„Este un lucru firesc să îi protejăm pe cei mai vulnerabili dintre noi și să oferim femeilor în criză de sarcină sprijinul de care au nevoie pentru a trece cu bine peste situația dificilă pe care o întâmpină, iar «Marșul pentru viață» oferă ocazia ideală pentru a transmite acest mesaj de solidaritate și iubire”, a spus Eliza Cloțea, președintele Asociației „Studenți pentru viață”.

Acțiunea se bucură de binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului și va debuta cu o slujbă, la ora 16, la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Govândari al municipiului Reșița. Marșul propriu-zis se va desfășura pe traseul: Str Progresului – Parcul Tricolorului – Catedrala „Schimbarea la față” – Capela Spitalului Județean – B-dul Republicii – Biserica „Pogorârea Sf. Duh” de pe Calea Caransebeșului. În cadrul evenimentului, pe esplanada din fața Catedralei din Govândari vor fi transmise mesaje de susținere a vieții din partea organizatorilor, iar corul de femei „Laudae” va interpreta un scurt program de pricesne și cântece specifice perioadei.

Marșul urmărește sensibilizarea societății, în ansamblul ei, pentru susținerea dreptului la viață al tuturor pruncilor, precum și susținerea femeilor aflate în criză de sarcină, printr-o atitudine civică pro-viață care să genereze instrumente concrete de sprijinire a acestora. Evenimentul este unul neconfesional și apolitic, adresându-se tuturor categoriilor de persoane, indiferent de vârstă, naționalitate, statut social, apartenență politică sau religioasă.

Printre partenerii implicați în organizarea marșului se numără: Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Colegiul Național al Asistenților Sociali – filiala Caraș-Severin, Asociația „Din inimă pentru inimă”, Centrul de Tineret Moniom, Primăria Municipiului Reșița, precum și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin.

La nivel mondial, marșul pentru viață a adunat sute de mii de persoane, în luna ianuarie la Washington, câteva mii la Chicago, aproape opt mii de persoane au manifestat şi în Paris împotriva avortului, după cum informează France Info, iar în Germania marșul este programat în 21 septembrie și se va desfășura la Berlin.