Unde dai, crapă!

Totul a început în nota obişnuită, pe care o ştiam de mii de ani. Anume că ţara noastră colcăie de spioni. Ieri, a mai fost prins unul, un spion rus de data aceasta şi dacă adormitele noastre organe au reuşit să pună mâna pe el, înseamnă că în rândul nenumăraţilor spioni ruşi s-a instalat o stare de acută neglijenţă. Poate credeţi că spionul nostru, prins recent, a fost găsit asupra lui cu reţeta plăcintelor poale-n brâu. Sau cu reţeta ciorbei de potroace, pentru care ar fi dat miliarde, ruşii fiind cunoscuţi ca nişte permanenţi mahmuri. Precedente au mai fost, fără însă rezultate pozitive (pentru ei). Ne-au subtilizat nişte probe de răchie de Teregova şi s-au repezit s-o imite. A ieşit un fel de nici un fel, doar cu oarece tărie, cam ca berea fără alcool, pe care şi-au injectat-o direct în venă, sperând că-i va lua cântatul. N-a ţinut, drept urmare, au împuşcat spionul care adusese probele, dar uitase să aducă şi know-how-ul. Dar nu. Nimic din toate astea nu s-a găsit în traista spionului rus. În schimb, s-a găsit hârţogăraie despre Moldomin, exploatare cupriferă din Moldova Nouă. De ce se interesau ruşii de chestia asta? Poate pentru  că acolo există cel mai mare zăcământ de cupru din Europa? Foarte posibil, şi din moment ce mina era vraişte, fiind închisă din 2009, de ce s-o întindă câinii şi să n-o întindă ruşii, respectiv marele popor rus, care libertate ne-a adus. După ce această ştire a fost confirmată, ne-a revenit memoria, cu ajutorul primarului de Moldova Nouă, domnul Lupu. Domnia sa zice cu năduf: Mina asta funcţiona normal, cu utilaje performante, oamenii aveau un loc de muncă şi dintr-o dată, fostul ministru al economiei, pedelistul Videanu, invidios pe ceilalţi miniştri, care tot închideau ba şcoli, ba spitale, şi-a zis într-o zi: Băi, tată, eu nu reformez nimic? Mă critică Băse. Ia să închid Moldominul. Şi l-a închis. Din acel moment, continuă primarul, guvernul n-a mai avut nicio treabă şi praful s-a ales. Utilajele s-au distrus, oamenii au trecut în şomaj, numai jale şi fluierături a pagubă. Ar mai fi însă ceva de spus. În prezent o firmă românească se interesează de redeschiderea minei. Ni se pare corect. Dar ce caută rusul în povestea asta? Mister dezlegat. Ruşii acordă firmei româneşti consultanţă. Ca întotdeauna. Dar cu Videanu, cum rămâne?

Comments

  1. vasile says:

    Haideti sa nu ne oprim la Videanu, sa vedem unde au fost cheltuiti cei mai multi bani (de cele mai multe ori in folosul prietenilor de partid ….) in ultimii 15-20 de ani, la care ministere si cine au fost ministrii. Sa nu uitam ca unui singur fost ministru instanta i-a confiscat aproape un milion de euro care nu puteau fi justificati, oare toti ceilalti sunt nevinovati?! niciunul nu are de dat explicatii?!
    Domnule Cavadia, jurnalistii pot face multe, poate nu dvs., la urma urmei sunteti destul de departe de informatiile din ministere si institutiile centrale, dar sa nu uitam ca un jurnalist a pornit ancheta care a privit-o pe doamna Ridzi. Toti cei care au fost la putere pot fi intrebati ce au facut cu banii publici. Pana acum am vazut anchete si procese numai pentru o parte dintre ei, sper ca urmeaza si ceilalti ……