Una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, revitalizată cu bani norvegieni

conacul mocioni

Pas important în vederea reabilitării Conacului Mocioni din Foeni, una dintre cele mai vechi clădiri din Banat. Consiliul Județean Timiș a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a conacului, care va fi revitalizat cu bani norvegieni, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro.

Conacul Mocioni din Foeni, construit în anul 1750, va fi pus în valoare în următoarea perioadă. Consiliul Județean Timiș a scos la licitație proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare a acestei clădiri care se numără printre cele mai vechi din Banat.

Valoarea estimată a contractului se ridică la aproape 11 milioane de lei, iar ofertele pot fi depuse până la data de 18 octombrie. Proiectul “Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” are o durată de 36 luni, astfel că va trebui să fie finalizat până în aprilie 2024. Valoarea totală este de aproape 3,5 milioane de lei, dintre care 1,9 milioane de euro sunt asigurați din fonduri norvegiene, prin programul Ro-Cultura.

După reabilitare, conacul din Foeni va cuprinde un spațiu muzeal care va onora memoria familiei Mocioni. De asemenea, în clădire vor fi amenajate și dotate un salon de primire multifuncțional și o sală polivalentă, pentru organizarea de evenimente culturale. Noul centru cultural va deține o bibliotecă și o cafenea culturală, precum și spații de depozitare, un birou administrativ și grupuri sanitare. Spațiul exterior va fi amenajat în concordanţă cu arhitectura clădirii. Va fi refăcut gardul de împrejmuire, vor exista zone pentru evenimente în aer liber, se vor face amenajări peisagistice care să redea frumusețea parcului din jurul conacului ș.a.

Planul de revitalizare a monumentului istoric va fi pus în practică simultan cu lucrările de restaurare, prin parteneriatul Consiliului Județean Timiș (promotor de proiect) cu Institutul Intercultural Timișoara și cu organizația islandeză North Consulting ehf.

Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind edificat în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii. Baronul Michael de Styrcea, nepot de frate al lui Ioan Mocioni-Stârcea, va fi ambasadorul cultural al proiectului, amplificându-i valoarea simbolică.