Timișoara, la un pas de carantină totală! USRPLUS se ocupă de jumătate de an de farfuriile din plastic!

În timp ce Timișoara este la un pas de carantina totală, cei din USRPLUS sunt interesați de un alt subiect, pe marginea căruia s-au și contrat minute în șir în plenul consiliului local. Este vorba de interzicerea tacâmurilor din plastic la evenimentele Primăriei Timișoara. Evenimente care oricum nu vor putea avea loc în viitorul apropiat din cauza restricțiilor.

Antreprenorii din industria Horeca din Timișoara au ajuns din nou în pragul disperării, după ce s-a decis închiderea restaurantelor și cafenelelor la interior, ca urmare a faptului că rata de infectare cu noul coronavirus a depășit 6/1000 de locuitori. De altfel, cei din Horeca au solicitat autorităților să li se permită să funcționeze cu certificatul verde digital. De asemenea, la Timișoara nu mai pot fi organizate nici festivaluri sau spectacole.

În loc să găsească soluții pentru a veni în sprijinul celor afectați de noile restricții, consilierii locali USRPLUS sunt interesați de un alt subiect: interzicerea tacâmurilor din plastic la evenimentele avizate și organizate de Primăria Timișoara. Aceste evenimente cu mici și bere oricum nu pot fi desfășurate în capitala Banatului, în viitorul apropiat. Însă aleșii locali USRPLUS au ținut să discute pe marginea subiectului aproape jumătate de oră în plenul Consiliului Local Timișoara de marți, când un proiect în acest sens a fost supus votului, dar a picat.

Este un proiect extraordinar, idealist, dar se folosește aici un cuvânt, interzicerea evenimentelor care nu se conformează. Adică după ce că Horeca va fi la pământ, să folosim cuvinte de interzicere mi se pare ciudat. Cred că am pus căruța înaintea boilor și nu avem în bugetul Primăriei Timișoara alocați bani pentru tacâmuri și veselă din porțelan, cristal sau din ce va fi. Ar trebui dat un termen de grație, ca Primăria Timișoara să poată achiziționa această veselă, pentru că altfel interzicem evenimentele. Ce simplu este să le interzicem când nu suntem implicați. Timișoara are o anumită deschidere și trebuie să ne pregătim pentru anul 2023. Din moment ce nu există sancțiuni, este doar o poveste frumoasă. Nu înțelegem care este rolul acestui proiect ideal. Chiar să blocăm totul? Ce să mai interzicem? Horeca este la pământ”, a semnalat consilierul local PNL Simion Moșiu.

Proiectul privind interzicerea tacâmurilor din plastic a fost propus de Aida Szilagyi, consilier local USPLUS, care a explicat, în timpul plenului, că „am inițiat acest proiect de hotărâre de consiliu local încă din luna mai, când nu era apărută atunci directiva europeană. Am considerat că orașul Timișoara ar putea să dea un exemplu bun, mai ales că va fi centrul culturii în  anul 2023 și se vor organiza foarte multe evenimente. În ceea ce privește sancțiunile, am spus în proiect că polițiștii locali vor verifica evenimentele și dacă descoperă că aceste obiecte sunt utilizate, aceste evenimente nu vor mai fi aprobate în viitor”.

În discuție a intervenit și consilierul local PSD Radu Țoancă, care a precizat că „demersul vostru este bun, dar este ilegal și nerealist. Este vorba de o supralegiferare. Există o normativă europeană, există o ordonanță de urgență care definesc cadrul foarte clar în acest sens. Nu mai avem nevoie noi să dăm o hotărâre de consiliu local. Noi nu vom vota acest proiect de hotărâre”.

Ulterior ședinței de plen, Aida Szilagyi a anunțat, într-un mesaj postat pe Facebook, că va continua lupta sa de interzicere a obiectelor din plastic de unică folosință la evenimentele avizate sau organizate de Primăria Timișoara. Astfel, alesul local USRPLUS urmează să depună un nou proiect de hotărâre. „Să fiți convinși că propunerea va include sancțiuni, așa cum vă doriți, și va reveni curând pe masa Consiliului Local”, a amenințat Aida Szilagyi.

Tot pe Facebook și-a arătat revolta și consilierul local Ana Munteanu, care a devenit celebră după ce a intervenit cu jandarmii la un restaurant din Timișoara, pentru a demonstra că nu se respectă măsurile anti-Covid impuse. „Brașov, Sibiu și Constanța au astfel de HCL-uri. Iar Uniunea Europeană ne cere insistent să ne asumăm măsuri tot mai drastice pe subiect. Timișoara nu, deoarece colegii consilieri locali din restul partidelor politice au preferat să facă mișto de inițiativa noastră în fel și chip în loc să vină în plen cu amendamente constructive”, a precizat Ana Munteanu.