Un vultur sur, specie dispărută din țara noastră, a fost găsit în județul Timiș! Epuizată de oboseală, pasărea a fost dusă la un cabinet veterinar

Un vultur sur, epuizat de oboseală, a fost găsit în județul Timiș, lângă localitatea Periam. Specia a fost declarată dispărută din țara noastră de 70 de ani. Biologul care a reușit să îl prindă l-a dus la un cabinet veterinar pentru investigații medicale.

„Ulterior, acesta a ajuns la Târgu-Mureș și până se întremează este supravegheat și îngrijit de persoane specializate în fauna sălbatică. Prezența lui pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului este totuși senzațională, atât prin faptul că preferă zonele muntoase, cât și pentru că este o specie dispărută din țara noastră.”, au transmit reprezentanții Romsilva.

leader board 728 x 90 px

Având o lungime de aproximativ 100 de centimetri și anvergura aripilor de până la 265 centimetri, vulturul sur (Gyps fulvus) tăiește în Asia, sudul Europei și nordul Africii, iar în România, din păcate, a fost declarat dispărut de cel puțin 70 de ani.

Vulturul sur este necrofag și are un rol foarte important din punct de vedere sanitar.

Parcul Natural Lunca Mureșului este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale, administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Este situat în vestul țării, pe teritoriul județelor Arad și Timiș. Are o suprafață de 17.455 de hectare, de-a lungul râului Mureș.

Lunca Mureșului Inferior este un ecosistem tipic zonelor umede, cu păduri aluviale, ape curgătoare și lacuri, zăvoaie și șleauri de câmpie, fiind un important loc de cuibărire pentru aproximativ 200 de specii de păsări, multe dintre ele fiind strict protejate.