Problema spațiului în care își desfășoară activitatea scriitorii din Timișoara, încă nerezolvată

Se poartă în continuare negocieri între autoritățile locale și avocații noilor proprietari ai spațiului în care funcționează Uniunea Scriitorilor din Timișoara și Revista Orizont de zeci de ani. Deocamdată nu s-a ajuns la nimic concret. Intenția primarului în funcție este de a aloca un alt spațiu celor care au obținut în instanță birourile din Augustin Pacha nr. 1.

Inițial, autoritățile locale au încercat să găsească un alt spațiu, în zona centrală, în care să se mute Uniunea Scriitorilor, însă niciunul nu a fost corespunzător.

„Sigur, la Incuboxx, o clădire modernă, confortabilă, ar fi spațiu oricând, numai că este o zonă care nu e cea mai potrivită. E lângă Pasajul Jiul, scriitorimea timișoreană trebuie să aibă sediul aici, unde a fost obișnuită să funcționeze. Eu sunt dispus în ultimă instanță și să suplimentăm finanțarea Uniunii Scriitorilor și să ajutăm astfel Uniunea să își poată plăti chirie pe acel spațiu de acum. Dar asta e soluția de back-up. Cea mai importantă soluție ar fi să reușim să ne înțelegem cu proprietarii pentru alt spațiu.”, a spus Nicolae Robu.

leader board 728 x 90 px

Spațiul propus inițial la schimb noilor proprietari ai birourilor în care își desfășoară activitatea Uniunea Scriitorilor din Timișoara aparține statului și este în administrarea municipalității. Robu a cerut Ministerului Finanțelor să fie de acord cu acest schimb, însă până acum nu a primit niciun răspuns.

„Încercăm cu alte spații care aparțin municipalității, dar nu avem cine știe ce. Ce avem am propus să fie preluat la schimb și să ne rămână nouă, de data asta, nu statului roman, ceea ce acum a devenit proprietatea acelor cetățeni germani în urma restituirii în instanță. Daca s-ar accepta un asemenea schimb, interes există, cel puțin declarativ, dar așteptăm să vedem dacă ce avem noi de pus pe masă concret satisface interesul părții celeilalte și dacă da, rapid o hotărâre de CL rezolvă problema.”, a mai spus Robu.

La sfârșitul lunii septembrie, Uniunea Scriitorilor și revista Orizont au fost somate să părăsească spațiul pe care îl ocupă în centrul orașului, în baza unei sentințe pronunțate de instanță în iulie, prin care acest loc este acordat mai multor cetățeni de origine germană, însă nu prin retrocedare, ci prin compensare.

CITEȘTE ȘI: Scriitorii din Timișoara, uniți după ce au fost somați să părăsească spațiul în care activează de peste 70 de ani: „Noi nu vom pleca!” Răspunsul primarului în funcție