Scriitorii din Timișoara, uniți, după ce au fost somați să părăsească spațiul în care activează de peste 70 de ani: „Noi nu vom pleca!” Răspunsul primarului în funcție

„Poziția noastră este un refuz foarte clar de a părăsi acest spațiu”, transmit public scriitorii din Timișoara, la șase zile după ce au fost informați că trebuie să evacueze spațiul din imobilul situat pe strada Augustin Pacha nr.1. Uniunea somează Primăria Timișoara să găsească o soluție. În replică, Nicolae Robu spune că a demarat negocieri cu avocatul noilor proprietari. 

Scriitorii din orașul de pe Bega spun răspicat: nu vor pleca din sediul lor și merg până la „legarea cu lanțuri de grilajul de la intrarea în clădire”.

„Din 1950, aici e sediul filialei scriitorilor, a revistei Orizont. E un spațiu de patrimoniu al Timișorii, al Banatului, al țării. Trebuie să respectăm spațiul așa cum respectăm orașul nostru, așa cum ne respectăm țara”, a declarat Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România.

„Poziția noastră este un refuz foarte clar de a părăsi acest spațiu. Nu noi ca persoane, ci ceea ce reprezentăm. Reprezentăm 70 de ani de istorie culturală a Timișoarei. Revista Orizont nu reflectă doar creații ale scriitorilor, ci număr de număr vorbește despre teatru, muzică, cinematografie. Noi nu vom pleca. Somăm Primăria Timișoara, pe care o acuzăm cel puțin de incompetență și iresponsabilitate, să găsească soluțiile, deși în aparență zarurile au fost aruncate, mai ales că în această zonă sunt foarte multe spații goale. (…) Somăm primăria să facă și gestul de dezîmproprietărire a celor care, cred, cu complicitatea lor, i-au împroprietărit”, a declarat redactorul-șef al revistei „Orizont”, Mircea Mihăieș.

De unde a pornit totul?

În 30 septembrie, Uniunea Scriitorilor din Timișoara a primit un e-mail semnat de o funcționară a primăriei, în care instituția era somată să părăsească cu celeritate spațiul în care își desfășoară activitatea, situat în imobilul de pe strada Augustin Pacha nr. 1. Solicitarea avea la bază o sentință pronunțată de Curtea de Apel Craiova în 27 iulie 2020, prin care acest spațiu este acordat mai multor cetățeni de origine germană, însă nu prin retrocedare, ci prin compensare.

„Această clădire și sediul în care filiala Uniunii Scriitorilor și revista Orizont funcționează de 71 de ani nu are propriu-zis un proprietar, pentru că la origine a fost o bancă, Banca Albina. Ea nu a fost niciodată revendicată, a fost în 1949 luată în proprietatea Sfatului Popular și aici au fost sedii ale instituțiilor de cultură ale epocii. Este vorba despre o atribuire prin compensare. (…) Acea atribuire prin compensare a fost parte dintr-un deal mai amplu între primărie și proprietari care pierduseră se pare, pe bună dreptate, clădirea din bulevardul Revoluției nr.5”, a explicat scriitorul Mircea Mihăieș.

Cetățenii germani – Kohl Horst Nikolaus, Fisch Kohl Gerlinde, Jager Gertrude Hedwig și Stiebler Herta Barbara – au solicitat în instanță restituirea unui imobil situat pe bulevardul Revoluției nr. 5 încă din 2002. Procesul a fost deschis în 2010 și s-a încheiat în vara acestui an. „Fiind în imposibilitatea de a retroceda în natură acest imobil, autoritățile locale au fost obligate de instanță să ofere în compensare spații similare, unul dintre acestea fiind spațiul în care își desfășoară activitatea Uniunea Scriitorilor din România – Timișoara și revista Orizont”, a mai spus Mihăieș.

Scriitorii din Timișoara vor să știe dacă Primăria Timișoara a oferit acest spațiu în care își desfășoară activitatea în compensare acestor persoane. „Vrem să aflăm dacă lucrurile stau într-adevăr așa cum se susține de către primărie prin domnul Robu că niciodată din Primăria Timișoara nu a pornit înspre Judecătoria Craiova un act prin care acest spațiu să fie atribuit. Atunci sigur că ne aflăm în plină paranormalitate. Îmi închipui cum un judecător peste trei județe întinde mâna exact pe acest spațiu. Fragmentul de etaj pe care îl ocupăm noi conține și alte spații. Ele nu au fost atinse. Deci în mod chirurgical a fost decupat acest spațiu care adăpostește sediul filialei din Timișoara a Uniunii Scriitorilor și a revistei Orizont, se pare că niște instituții destul de incomode, nu știm exact pentru cine, dar vom afla”, a mai spus Mihăieș.

Răspunsul primarului în exercițiu 

Nicolae Robu spune că a primit asigurări de la funcționarii din primărie că niciodată acest spațiu nu a fost oferit spre compensare, ci că „s-au propus doar puncte de despăgubire prin ANRP”, iar dacă „ies la iveală alte informații,  atunci cei ce mi le ascund sunt responsabili și trebuie să dea socoteală”. Edilul local precizează că a început negocierile cu avocatul noilor proprietari înscriși în CF în baza sentinței CA Craiova. El propune un schimb de proprietăți, inclusiv compensări financiare sau în natură, dacă este cazul.

„După ce s-a consultat cu noii proprietari, doamna avocat ne-a comunicat un acord de principiu. Eu voi cere celeritate în toată această procedură și vom putea rapid să convocăm o comisie de negociere cu terții, unde se va stabili ce e de făcut. Și dacă reușim să facem asta, convocăm o ședință de îndată a CL și rezolvăm definitiv această problemă”, a declarat Robu.

Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România este o asociație profesională de creatori, fără scop lucrativ sau patrimonial, de utilitate publică. Din 1990, spațiul din Augustin Pacha nr.1 a fost închiriat și apoi, din 2018, prin hotărâre de consiliu local, dat în folosință gratuită prin încheierea unui contract de comodat pus la dispoziție filialei și revistei „Orizont”.

Despre acest loc, scriitorii spun că este „spațiul în care s-a născut, s-a petrecut și s-a concentrat, de 71 de ani încoace, partea esențială a istoriei literare și culturale a Timișoarei și a Banatului, profunda ei substanță multiculturală. Dincolo de valoarea patrimonială a clădirii, aceasta este incinta – devenită, în timp, unul dintre reperele majore ale vieții culturale spirituale timișorene -, în care s-au desfășurat manifestări culturale și artistice, lansări de carte, recitaluri, expoziții, proiecții foto-video, simpozioane și evocări, festivaluri cu participare națională și internațională, la care participă importante personalități din țară și din străinătate, precum și un public numeros, alcătuit nu numai din membrii uniunilor de creație. Tot aici a fost amenajată o complexă Bibliotecă/Mediatecă a literaturii bănățene și central-est europene, cuprinzând peste 5.000 de volume, peste 150 de filme de scurt metraj, numeroase fotografii și alte materiale vizuale.”

Tot în acest spațiu a fost concepută și Proclamația de la Timișoara, document esențial al Revoluției Anticomuniste din 1989.

În filiala timișoreană a Uniunii Scriitorilor au activat, de-a lungul anilor, peste 400 de scriitori români, maghiari, germani, evrei, sârbi și slovaci.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/