„Un triunghi al morții” se tot adâncește la Caransebeș! Spațiu funerar – descoperit la Cercul Militar

Campania săpăturilor efectuate de către Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului continuă la Caransebeș, în zona Cercului Militar, aici unde în urmă cu doi ani au fost găsite mai multe rămășițe umane, o parte aparținând, cel mai probabil, partizanilor care au luptat împotriva regimului comunist.

Arheologul Gheorghe Petrov, din cadrul Muzeului Transilvaniei din Cluj, a fost detașat până anul trecut la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și conduce campaniile de cercetare a zonei Cercului Militar unde au fost descoperite mai multe oseminte umane:

Suntem la începutul campaniei cu numărul III și reprezintă consecința unei sesizări depuse din partea unui fost arheolog al Muzeului din Caransebeș domnul Petrovschi, actualmente cetățean german, care în 1977 în calitate de arheolog al muzeului a fost chemat de către un cadru de miliție (era vorba de un locotenent pe numele de Ionescu, care a murit în urmă cu cca 10 ani de zile), pentru că atunci s-au construit cele două cămine ale Garnizoanei Caransebeș și când au săpat fundația au găsit oseminte umane. Sigur tot armata care construia căminele l-a chemat pe domnul Petrovschi să constate proveniența și vechimea osemintelor. El a descoperit că sunt oseminte relativ contemporane, iar ceea ce i-a atras atenția la anumite schelete au fost accesoriile vestimentare, în special nasturi cu inscripția RPR – Republica Populară Română. A fost pus în legătură cu cele trei instituții care funcționau în zonă, Poliția, Închisoarea și Garnizoana, care la sfârșitul secolului ai XIX lea a fost un liceu pentru fete”, a menționat arheologul Gheorghe Petrov, care a specificat că sesizarea fostului arheolog Petrovschi a venit în august 2017, la 40 de ani de la cele sesizate în 1977, pentru că atunci s-a mușamalizat întreaga descoperire și i-a fost sugerat și arheologului să tacă de către fosta Miliție.

După această sesizare din 2017, Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului a depus o solicitare pentru cercetare penală la Parchetul Timișoara, care a deschis un dosar de cercetare penală, care este în lucru și în cadrul căruia se desfășoară cercetările arheologice din aceste campanii de la Caransebeș.

În primele două campanii noi am depistat 13 morminte, dintre care 3 morminte comune (unul cu 4 morți și două cu câte doi morți), restul morminte individuale. Toate scheletele au fost trimise la institutul de medicină legală de la Timișoara și primele constată sunt că scheletele ar avea o vechime între 50 și 70 de ani, însă nu putem ști dacă sunt înainte sau după al doilea Război Mondial, astfel că nu putem să le plasăm în relație directă cu crimele securității. În aceste condiții le poți lega doar de activitatea penitenciarului pentru că acest gard al Garnizoanei Militare este limita de proprietate între fostul penitenciar și acest spațiu care din 1944 este în administrația Armatei, acum cercul Militar. Cele 13 morminte, probabil că vor fi completate și cu altele pe care le vom descoperi în aceste zile. În documentele securității sunt pomenite niște execuții care au avut loc în zona asta. Este vorba de foști membrii ai Rezistenței Anticomuniste care au fost condamnați la moarte în această curte. Sigur că te duce gândul că printre aceste schelete ar putea să fie și acei partizani”, a mai specificat Gheorghe Petrov, care a mai spus că dosarul penal nu se va închide până când cu nu se vor finaliza toate cercetările.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/