Un timişorean îmbină cu succes medicina şi arta. Şi-a decorat pereţii cabinetului cu propriile picturi

Ştie că arta are un efect curativ, că formează legături între oameni şi că învinge teama de medic. Tocmai de aceea o valorifică la maximum. Vorbim despre medicul ORL Nicolae Balica. Acesta îşi întâmpină pacienţii la cabinetul particular cu picturii realizate chiar de el.

Nicolae Balica este un medic timişorean ORL care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara şi are un cabinet particular. În ceea ce priveşte performanţele ca medic, s-a remarcat în realizarea implantul cohlear. Copiii surdo-muţi pot fi reabilitaţi prin acest implant. A făcut diverse stagii de pregătire în străinătate şi a dobândit cunoştinţele necesare. Satisfacţiile sunt incomensurabile, spune medicul.

,,Atunci când văd în ochii copiilor bucuria că aud pentru prima dată, reacţia lor la sunet şi ulterior bucuria părinţilor, acestea sunt satisfacţii care nu pot fi măsurate în cuvinte. Pentru că acest implant se efectuează la copiii care s-au născut cu această surditate, care ulterior s-ar fi transformat şi în mutitate, pentru că neauzind ei nu pot să vorbească. Prin acest implant ei nu numai că pot să audă, dar pot şi cânte vocal, să cânte la pian, să înveţe limbi străine, să aibă o viaţă absolut normală, mărturiseşte Nicolae Balica, medic ORL.

Atunci când medicina se îmbină cu arta, rezulatele sunt şi mai mari. Pe lângă performanţele din activitatea de medic, Nicu Balica şi pictează. Are sute de tablori realizate, o parte dintre ele fiind expuse în propriul cabinet. Pasiunea pentru pictură a descoperit-o în copilărie, când era la grădiniţă.

,,Îmi plăcea foarte mult să desenez şi ceilalţi copii se aşezau în jurul meu în timp ce desenam. Ulterior această pasiune a fost cultivată. Părinţii mi-au cumpărat vopsele şi m-au îndemnat să-mi continui pasiunea. Când am descoperit şi vopsele pe ulei, această pasiune a prins contur şi mai mult”, povesteşte medicul.

De atunci a trecut mult timp împărţit între medicină şi pictură. Dar medicul a ştiut să îmbine foarte bine cele două activităţi, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Şi-a expus lucrările în cabinet, pentru ca încăperile să fie mai călduroase şi să realizeze acea comuniune cu pacienţi, iar teama de medic să dispară.

,,Cabinetul l-am împodobit cu aceste picturi, grafică şi picturi pe pânză deoarece pacienţii când iau contact cu medicul, fie că sunt copii, fie că sunt adulţi, sunt însoţiţi de o anumită teamă. Uneori prezenţa culorii în sala de tratament, în cabinetul de consultaţii sau în sala de aşteptare le poate rupe din această teamă. Lumea culorilor întotdeauna apropie pacientul de medic şi medicul de pacient. De aceea mi-am dorit ca aceste culori să fie prezente în interacţiunea mea cu pacienţii, mărturiseşze Nicu Balica.

Medicul are sălile cabinetului împărţie pe categorii. Ataşamentul pentru Franţa este exprimat pe pereţii unei încăperi, iar în alta nu lipsesc imagini din Timişoara, oraşul de suflet.

,,Două săli sunt cu grafică. Una cu grafică din oraşul Paris, în care este înfăţişată Catedrala de la Notre- Dame, Domul Invalizilor. Un altă sală a cabinetului este împodobită cu grafică din Timişoara, în care sunt redate Piaţa Victoriei, Domul Romano-Catolic, Piaţa Operei, iar cabinetul de consultaţii este împodobit cu peisaje”, a afirat Nicolae Balica.

În ceea ce priveşte reacţia pacienţilor, aceştia sunt încântaţi, iar culoarea învinge teama de medic, după cum afirmă Nicolae Balica.

,, O parte dintre ei ştiu de această pasiune a mea, dar cei care descoperă pentru prima dată faptul că pictez sau că sunt iubitor de artă sunt foarte încântaţi, iar eu mă bucur de acest lucru pentru că de foarte multe ori rupe monotonia începerii dialogului. Iar eu încep discuţia prin a vorbi pe scurt despre un tablou care mi-a plăcut, spune acesta.

Medicina şi arta se pot îmbina foarte bine, este de părere medicul. Fie că suntem creatori de artă, sau doar admiratori şi iubitori trebuie să o avem în permanenţă alături.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/